El pintor de l'Hospitalet de Llobregat Antoni Perna va recollir ahir dijous, dia 7, el guardó que l'acredita com a guanyador de la segona edició del Premi de Pintura Torres García - Ciutat de Mataró, en una cerimònia celebrada a la sala d'actes de Caixa Laietana. La seva obra, Tardor, ha estat seleccionada pel jurat de la Biennal com la millor del conjunt de 262 peces presentades per part d'artistes d'arreu de l'Estat. Les 40 finalistes, entre elles les guanyadores, es poden veure en una mostra la Sala d'Exposicions de Caixa Laietana, en la inauguració de la qual, ahir dijous, no hi cabia ni una agulla.
L'obra de Perna, de caire abstracte i que combina colors castanys i negres, està embrancada en la natura segons va explicar el pintor després de recollir el premi. Les meves obres sempre fan referència a elements naturals i vegetals. A les flors, les fulles i branques va apuntar l'artista, tot i reconèixer que, al no tractar-se d'una peça figurativa, el quadre pot ser interpretat des de diverses lectures. Perna va explicar que Tardor no és una obra realitzada específicament per la Biennal, però que la va triar d'entre els seus darrers treballs perquè li sembla la seva creació més forta i contundent. Tinc moltes altres obres, amb les quals em barallo, dubto i acabo tirant endavant va apuntar Perna, qui va mostrar una gran satisfacció per haver estat guardonat. L'import econòmic del premi (6.000 euros) és considerable va explicar, per afegir que iniciatives com la de l'Associació Sant Lluc, promotora dels premis, són d'agrair ja que les accions de suport a les arts són escasses tant des de l'àmbit públic com des del privat. A més, va destacar la projecció que aquests premis donen a la ciutat.
L'acte de lliurament de premis va ser presidit per l'alcalde, Joan Antoni Baron, el president de Caixa Laietana, Jaume Boter de Palau president de l'Associació Sant Lluc, Antoni Luís, i el Cònsul General d'Uruguai a Barcelona, Joaquín Piriz (Uruguai és el país natal del pintor Joaquín Torres García). Una taula a la qual també van recollir els seus guardons els restants premiats del certamen: Laia Bedós, Mercè Sabastià i Josep Pastor (Javier Soria no va poder assistir a l'acte). Bedós va presentar l'obra És difícil, però ho farà, un treball que uneix contraris, blanc i negre, buit i ple, trobant l'equilibri combinant allò contradictori, segons va explicar l'artista. Pastor, amb la seva obra Made in black busca la textura a través de la contraposició de colors, utilitzant les lletres com a símbols i amb una gran influència del grafisme. Per últim, Sebastià aconsegueix amb la peça La mer, toujours recommencèe el seu segon premi en les dues edicions de la biennal: una obra que s'obre a la lectura lliure dels espectadors.
L'organització, satisfeta
Antoni Luís es va mostrar exultant tant per la qualitat com pel número d'obres presentades al concurs, cosa que ens ajudarà a consolidar la Biennal. L'objectiu de la Sant Lluc, tal i com va reiterar Luís, és convertir el Torres Garcia en un referent estatal de les arts plàstiques. El repte de cara a la propera edició, prevista per al 2009, és aconseguir augmentar la dotació econòmica del guardó. Per la seva part, l'alcalde, Joan Antoni Baron, va expressar la seva felicitat per poder assistir al creixement d'una massa crítica artística a la ciutat i va celebrar que hi hagi controvèrsia, polèmica i caliu al voltant de l'art local. A més, va posar l'accent de la política cultural en els propis artistes. Ells són els protagonistes de l'art, va advertir.
Llegeix la crítica dels cinc guardonats, per Pere Pascual
-
Arnau Puig, Josep Guinovart i Torres Garcia
Abans de fer públic el veredicte, la sala d'actes de Caixa Laietana es va submergir en la vida de l'artista i escriptor Joaquín Torres Garcia, que dóna nom al premi, de la mà de dos històrics de l'art català: el crític d'art i fundador de Dau al Set, Arnau Puig, i el pintor Josep Guinovart. Una immersió tant caòtica i desordenada com divertida, conduïda per Puig, que intentava superar els obstacles en forma de comentaris irònics i punyents que deixava anar Guinovart, i que va provocar rialles i cares d'incredulitat entre els nombrosos assistents.
Puig va definir de dramàtica la vida de Torres Garcia, nascut a Montevideo i que va passar part de la seva vida a Mataró. Per ell, Torres Garcia era una persona molt inquieta, amb una gran preocupació per expressar els seus pensaments. Pel pintor uruguaià, el món era un avassallament d'impressions que calia ordenar. Si no ordenes aquest caos en el què et trobes, ets un estrany en aquest món va apuntar Puig. El fundador de Dau al Set va repassar trajectòria artística de Torres Garcia, que va passar pel constructivisme i el futurisme per acabar tornant a un classicisme i formalisme intuitiu, no acadèmic
Antoni Perna, al costat de la seva obra 'Tardor'
Comentaris