Òscar Fernández / ACPG

Per les revetlles, precaució i sentit comú

El Departament d'Emergències de la Generalitat apunta mesures per incrementar la seguretat de tothom

Finals de juny és temps de revetlles. Amb elles, tothom aspira a passar-s'ho bé i a gaudir dels populars articles pirotècnics i fogueres. Però per tenir una festa feliç sense cap accident, cal tenir en compte algunes mesures que des del Departament d'Emergències de la Generalitat s'apunten per incrementar la seguretat de tothom.

Amb les fogueres, no convé refiar-se Una de les tradicions més esteses per tot Catalunya és la construcció de fogueres. Aquestes grans acumulacions de mobles vells, fustes i altres elements inflamables s'han de situar a més de 15 metres de la façana de les edificacions. No cal dir que resta completament prohibit fer foc als terrenys forestals, i en una franja de 500 metres al voltant. Moltes fogueres es munten a carrers, on caldrà estar segur que existeix un pas obert per als vehicles d'urgència. Per protegir el paviment, és recomanable posar terra o sorra (un mínim de 10cm. de gruix). Si és d'asfalt, aquesta mesura és imprescindible, al igual que el permís de l'ajuntament.

Pel que fa als materials, aquets han de ser coses que deixin brasa, sobretot de fusta. No és aconsellable cremar papers ni teixits, perquè poden volar amb el vent. Els bidons, llaunes o esprais poden esclatar, i els pneumàtics i plàstics són molt contaminants. La foguera s'ha d'encendre amb petits focus de paper o palla, evitant la utilització de gasolina o qualsevol líquid inflamable.

Per la seva banda, els veïns que tinguin a prop dels seus domicilis alguna foguera, hauran d'assegurar-se tancant finestres i balcons, i de no deixar els tendals estesos. A l'hora d'apagar la foguera, es recomana fer-ho amb galledes d'aigua, mànegues o extintors que sempre tindrem a mà per si el foc es descontrola. Cal vigilar-la fins que estigui del tot extinguida i, sobretot, ruixar el caliu perquè no pugui revifar.

Compte amb els articles pirotècnics
Segons les dades del Departament d'Emergències, els errors i imprudències amb els articles pirotècnics són els culpables de la majoria de greus accidents que es produeixen. Per evitar-los només cal tenir al cap algunes informacions preventives.

Primer de tot, cal comprar els productes pirotècnics a establiments autoritzats. També cal tenir present que els menors de 14 anys no en poden comprar. Els nens només poden utilitzar productes de la classe 1 (bombetes japoneses, bengales, sorpreses, etc.). Els productes de la classe 2 (fonts, volcans, traques, etc.) només poden ser utilitzats per majors de 18 anys. Per últim, els productes classe 3 estan dissenyats per ser utilitzats exclusivament per especialistes.

Com a norma general haurem de encendre els productes pirotècnics d'esquena a la direcció del vent. No és recomanable guardar-los a les butxaques ni posar-hi les mans o la cara a sobre quan s'ha encès.

Pel que fa als coets voladors, no s'han de disparar mai agafats de la mà ni amb la vareta trencada ni en un lloc amb risc d'incendi. És indicat fer-ho col·locats en una posteta, preparada convenientment amb armelles.

Si un article falla a l'encendre'l, no s'ha de tocar fins que no hagin passat 30 minuts. Tampoc és segur llençar petards a algú altre ni manipular els petards tallant-los, per exemple.

Correfocs segurs
Una altra de les tradicions més arrelades a Catalunya és la celebració de correfocs. Com que es tracta d'una celebració que comporta la participació popular, cal extremar les mesures de seguretat.

Primer de tot, cal retirar qualsevol objecte perillós que pugui destorbar el par pels carrers (testos amb plantes, cadires i taules, etc.). Al igual que amb les fogueres i els articles pirotècnics és recomenable per als veïns tancar les portes i les finestres de les seves llars. Tot i les demandes dels participants, no és convenient llençar-lis aigua per suportar el calor, ja que la pòlvora es podria mullar i explotar o sortir en direccions inesperades en lloc de cremar-se.

Aquells que segueixin el correfoc, s'haurien de vestir amb roba de cotó, amb mànigues i pantalons llargs, un barret de roba i sabates esportives. En cas de que s'encengui la roba, s'aconsella tirar-se a terra i rodolar. No és convenient provocar aglomeracions o taps i col·laborar amb la organització en tot moment.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive