Ò.F.

Pep Sala: ‘Amb Mataró tinc un bon rotllo especial’

Entrevista amb el músic vigatà abans de visitar el Foment amb ‘Una nit amb orquestra' el proper dia 23

Per què els músics que tenen una certa edat tendeixen a endolcir les seves composicions?
Penso que potser quan un es fa gran no s'està tant per les modes i les tendències. El continent, l'envoltori, pot aparentar ser més dolç d'entrada, però potser a nivell de contingut sigui més dur, el concepte d'harmonia és més complex. De vegades es té la percepcció que una guitarra elèctrica és més dura que un piano, però segons com el toquis, un piano pot sonar molt dur…

D'on va sorgir la idea d''Una nit amb orquestra'?
És una cosa que sempre m'havien dit, perquè havia tingut una mena de mànager que em comentava que les meves cançons sonarien molt bé amb una orquestra. Per altra banda, sempre he mantingut relacions amb orquestres i quartets de corda, gent que toca clàssica. Aquestes coses tenen el seu moment adequat, i amb la seva gent, i es va donar.

Aquesta no és la primera vegada que toques a Mataró…
No, amb Sau havíem estat dos o tres cops per Santes, al teatre Monumental, al Parc Central. Tinc molts records, van ser concerts memorables, i espero mantenir el nivell. Amb Mataró li tinc una especial simpatia, perquè hi venia de petit per acompanyar al meu pare. Li tinc un bon rotllo especial, i no és per dir. La gent que va venir ho pot dir.

Vens per conmemorar el centenari del Foment Mataroni, una fita que no es celebra cada dia…
No, aquestes entitats cal preservar-les perquè fan una feina extraordinària. Té un patrimoni cultural i històric molt important, penso que tenir aquest tipus d'entitats a una ciutat és tot un luxe. Poder actuar i participar en el centenari és un honor.

Com sonen les teves cançons de sempre amb l'acompanyament orquestral?
És molt difícil de dir-ho amb paraules. Hi ha cançons que canvien més que d'altres, però en general mantenen el seu esperit. Estic molt content del resultat, i fins i tot hi ha cançons que han crescut, que m'han donat sorpreses.

Per què ‘Una nit amb orquestra' és un espectacle contracorrent?
Perquè avui dia, si veus la indústria o veus la tele, hi ha una aposta molt comercial, en uns formats molt reduïts. Jo faig una cosa gens comercial, posar una orquestra de cambra en un escenari. També s'ha de tenir en compte que la indústria musical està en un moment de crisi, no tan sols a Catalunya, sino a tot el món.

A què atribueixes aquesta crisi?
Més que a la pirateria, a les multinacionals. Han posat a l'abast del consumidor gravadors de CD amb CD's verges molt barats, exercint una política molt hipòcrita: per una banda tenien pèrdues amb la indústria discogràfica però, per altra, tenien beneficis amb la venta de gravadores i CD's.

Després d'haver marcat una època dins el rock català amb Sau primer, i en solitari després, et consideres una figura de la música catalana?
Això són títols honorífics que no serveixen per gaire cosa. Suposo que, amb els anys, haurem influït en algú que comença, que recordi Sau. El que passa és que mai he fet res per aconseguir-ho ni tampoc me n'he preocupat mai. Ja tinc suficients problemes per composar i per explicar les coses que vull explicar com per preocupar-me per altres coses. No m'agrada treballar de cara a la galeria.

Què tal la teva experiència com a productor d'Inèdits?
Són una gent clarament influenciada per Sau. No vaig fer la producció, més aviat els hi vaig donar un cop de mà amb tot el que vaig poder. Són gent molt jove i està molt bé que cantin en català, això sol ja és un motiu per felicitar-los. Tenen prou talent com per anar creixent.

També has col•laborat amb el programa educatiu ‘Música a les aules'…
Vam intentar transmetre als nanos que començen que ens dediquem a la música per amor, no per ser rics ni triomfar. És fantàstic fer música per amor, i que no caiguin en aquesta trampa de l'èxit.

Què en penses del Fòrum?
He treballat amb el pre-Fòrum amb una composició, i crec que encara és molt aviat per fer una valoració. De totes maneres, crec que la idea és bona, tot i les seves grans dimensions. No sé si la organització ho està fent bé, però està clar que sense grans empreses no es pot financiar. L'aposta és interessant, i val la pena intentar-ho, apostar pel diàleg, la convivència i la cultura, que és l'únic mitjà per enamorar-nos de gent completament diferent. Però no sé si l'objectiu final és aquest, i si la manera d'assolir-los està sent la correcta.

Conclous la gira el 28 de maig a Vila-Seca. Què és el que estàs preparant per després?
Estem entrant a l'estudi amb la meva banda a preparar un disc nou; ja fa tres anys que no en faig cap. Tinc una necessitat d'explicar coses que em couen a dins, i necessito fer una mica de teràpia amb la música. El disc sortirà el setembre o l'octubre, i anirà acompanyat per una gira l'any que ve. Afluixarem molt tot el tema de concerts perquè la intenció és canviar la política de concerts i fer-ne uns deu o quinze a l'any.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive