El ‘Tresoret d’Orrius és un conjunt de 216 monedes d’argent i de billó ric, que data del segle XI, els temps dels comtes Berenguer Ramon I i Ramon Berenguer I. Actualment està exposat al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), que el defineix com “testimoni esplèndid del tresorejament de moneda en els comtats catalans altmedievals. El tresor va ser amagat per protegir-lo als entorns de la Capella del Roser del petit municipi maresmenc, per tal de protegir-lo aprofitant la seguretat de la sagrera parroquial. L’any 1981, el rector Mn. Joan Capell va descobrir el tresor, durant uns treballs de restauració de l’edifici parroquial que també va deixar al descobert l’antic presbiteri de l’edifici romànic.
Enguany se celebra el 30è aniversari del descobriment. Per aquest motiu, els Amics del Pessebre Vivent d’Òrrius, acompanyats del Grup d’Història del Casal i la Secció d’Arqueologia del Museu Arxiu de Vilassar de Dalt, han preparat un seguit d’actes commemoratius. El tresoret és un patrimoni molt valuós però alhora força desconegut entre els orriencs i els maresmencs. El seguit d’actes tenen un esperit divulgatiu i volen enfortir-ne el coneixement per acostar-lo a la terra que el va acollir, amagat, durant gairebé 1000 anys. La proposta arrenca divendres, dia 9, amb una conferència a càrrec de l’historiador Quim Graupera a l’església parroquial. Posteriorment, a l’Ajuntament, s’inaugurarà una exposició restrospectiva de la troballa. El dia es tancarà amb un concert amb instruments medievals a l’església Parroquial.
L’endemà dissabte, dia central de la celebració, hi haurà visita guiada a les ermites de Sant Pere de Clarà, Sant Bartomeu de Cabanyes i la capella del Roser de l’església de SAnt Andreu. A la tarda, una conferència del president de la Societat Catalana d’Estudis Numismàtics, Miquel Crusafont, dedicada al valor del Tresoret. I a la nit, un sopar medieval, a la plaça de l’església. Finalment, el diumenge dia 11 se celebrarà una ballada de sardanes.
-
Comentaris