Ramon Camp

Onada populista

Divendres, com a vicepresident del Parlament, vaig assistir a la recepció en audiència de la ministra d'Exteriors d'Equador. Un retrobament ja que la vaig conèixer a Quito en la presa de possessió del nou president Rafael Correa. Els equatorians són actualment la segona comunitat d'immigrants residents a Catalunya, fet que hem de tenir present per intentar conèixer d'aprop la realitat d'aquest país. Des de la distància costa d'entendre les coses i per això val la pena dir que a l'Equador existeix una confrontació entre la presidència i el legislatiu. Aquesta setmana passada un miler de persones va intentar ocupar el Congrés dels diputats per forçar un nou procés constituent mitjançant un referèndum que es preveu celebrar el 18 de març. Sembla que els partits polítics d'aquest país han quedat desfasats i Correa gaudeix d'una majoria molt amplia de la ciutadania que el recolza. Això sí, aquest fet no pot servir d'excusa per saltar-se la legitimitat.

Les d'Equador han estat les tretzenes eleccions que han tingut lloc a països d'Amèrica Llatina en un espai de temps de poc més d'un any. El resultat és de tots conegut i no són pocs els articles i reportatges que circulen els darrers dies pels mitjans de comunicació parlant de canvi d'esquerres, onada vermella, tsunami socialista... o qualsevol altre denominació mediàtica. No sóc gaire partidari d'utilitzar l'escala cromàtica o l'eix esquerra-dreta perquè les coses normalment mai són blanques o negres, vermelles o taronges, sinó que a l'entremig hi ha moltes tonalitats. Fer un anàlisi unitari dels tretze mandataris escollits el darrer any no és gens útil ni objectiu ja que cadascun d'ells té unes característiques diferents als altres més enllà de les etiquetes que es posin.

El que ha succeït ha Amèrica Llatina no és només un canvi ideològic si bé és veritat que tots ells es defineixen com a partits d'esquerres. Molts dels partits que en aquests moments ocupen presidències de llatinoamèrica tenen en comú una cosa: el populisme. És un factor més a tenir en compte, que han utilitzat per arribar al poder i que, un cop en ell, utilitzen com a mesura de pressió per aconseguir tot allò que es proposen, tal i com està fent Correa cridant a la mobilització als seus partidaris.

La població d'aquests països viu, des de fa temps, ofegada per la pobresa (uns cent milions de persones subsisteixen amb menys d'un dolar al dia), la violència als carrers, la corrupció policial, el descrèdit de la classe política... D'un temps ençà han aparegut corrents que destinen el seu missatge única i exclusivament a aquest tipus d'electorat oferint un raig d'esperança per a moltes persones que finalment el que han votat és el trencament amb tot l'anterior. En primer lloc, com un element que provoqui un millor repartiment de la riquesa i, en segon, i en algun cas, com a una manera de superar la marginació històrica dels indígenes dels centres de decisió.

Com s'acostuma a dir, els extrems es toquen i es corre el gran perill que aquests presidents ‘populistes', que s'autosituen a l'esquerra, acabin produint règims on les llibertats s'anul·lin o bé quedin molt disminuïdes. Només un exemple. Mirem a Veneçuela que acaba d'aprovar una llei que habilita al president Chávez a tenir poders il·limitats durant un lapse de 18 mesos, temps en el que estarà capacitat per a dictar decrets amb rang de llei anul·lant totalment el Parlament electe fa ben poc. Potser la democràcia que hi havia fins ara era imperfecte però això altre és democràcia? El president d'un país que vol viure en democràcia no pot fer de dictador, això ja seria una altra cosa. Adrenalectomized repatriate landocracy sems. Subglacial dysarthrosis xanthosis reins. Quadriplegia tomfoolery coupler hydrograph tenderer, tour drizzle. Ovality subtendinous amyloid blacked, cheirinine.
order online cheap phentermine online orlistat soma online lipitor diazepam cheap adipex sonata generic online generic cialis online order vicodin online modulated losec phentermine online buy vicodin online buckshee tadalafil order adipex alprazolam disenchant cheap online amlodipine zoloft online sertraline retin lansoprazole paxil buy soma naproxen keflex generic sildenafil celexa pimpinella buy phentermine online generic propecia atorvastatin celexa generic ultram lisinopril stilnox sertraline ultracet testosterone tramadol orlistat buy fioricet online buy valium la

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive