La presidenta de la delegació d'Omnium Cultural a Mataró, Mercè Colomer, confia en augmentar la participació de voluntaris en el grup de Parelles Lingüístiques de cara a la sisena edició de l'experiència que s'iniciarà el pròxim mes de novembre. "Seguim un ritme de formigues, però anem avançant i cada cop tenim més gent interessada en aprendre a parlar català" d'aquesta manera Colomer es mostra positiva davant els resultats que ha obtingut la iniciativa de l'Òmnium i el Centre de Normalització Lingüística.
La iniciativa va tancar, ahir dimarts dia 21, la quarta i la cinquena edició de la campanya Voluntaris per la Llengua amb una participació total d'un centenar de voluntaris, des del mes de novembre passat. Tot i que no s'han acomplert les expectatives de participació -s'esperava arribar a la xifra de 150 parelles-, Colomer es mostra satisfeta de la feina feta: "Els nostres objectius són molt modestos; es basen en aconseguir que una serie de persones puguin parlar el català".
L'acte de tancament de campanya va comptar amb la presència de l'alcalde de Mataró, Joan Antoni Baron que va entregar un diploma oficial a la campanya, i va aprofitar per mostrant l'interès de l'Ajuntament en l'acollida lingüística. La cloenda es va celebrar al Centre Cívic de Pla d'en Boet. Entre les persones que van assisitir a l'acte es va copsar un alt interès en el projecte, ha assegurat Mercè Colomer.
De cara a la sisena edició de la campanya, que començarà el mes de novembre, les dues entitats organitzadores han signat un conveni amb la Unió de Botiguers de Mataró, on aquesta agrupació de comerciants es compromet a atendre en català les persones nouvingudes que acudeixin als seus negocis sempre que entenguin aquesta llengua.
-
Un informe reclama la implicació de les institucions estatals per assegurar el futur del català
El català es troba en una situació delicada. Així es desprén de l'Informe sobre la situació de la llengua catalana 2003-2004 que va presentar el dia 21 de juny l'Observatori de la Llengua Catalana a la seu central d'Òmnium Cultural. La principal revindicació del document és la implicació de les institucions estatals envers el reconeixement del català. Si no s'arriba a produir aquest gest, la llengua de Catalunya, tindria un futur incert. Específicament, l'informe reclama la promoció i el suport dels organismes oficials estatals.
El català ha de ser oficial de manera plena i efectiva a tot el seu domini, i a les institucions estatals i supraestatals, constata en referència a Europa, on considera escandalós que no sigui oficial en comparació amb altres llengues més minoritàries com el flamenc a Bèlgica.
Dispersió política
Per altra banda, també es constata la debilitació del català arreu del seu domini degut a la fragmentació política i administrativa. En un moment de caiguda de fronteres i d'integració econòmica seria suïcida construir compartiments estacns basats en peculiaritats fonètiques o morfològiques constata. És per això que des de l'estudi es recomana la integració de domini lingüístic. Per últim, qualifica d'insuficients les polítiques lingüístiques per la promoció del català donats els resultats.
Comentaris