L'Ajuntament de Mataró té per endavant un repte complicat: crear una ordenança específica per a la regulació de les terrasses dels bars a la via pública. Per què és tan complex? Doncs perquè l'encaix entre aquestes terrasses i els veïns és una autèntica prova de foc per a la convivència ciutadana. En aquest àmbit xoquen fins a quatre voluntats: la dels hostalers que volen treure tot el rendiment possible del seu negoci; la dels ciutadans que volen gaudir del seu temps d'oci i reclamen una oferta de restauració potent i d'acord amb el caràcter mediterrani de Mataró; la de la pròpia ciutat que es beneficia de l'activitat i dinamisme d'aquests negocis, cosa que ajuda a atreure visitants; i per últim, però no pas menys important, la dels veïns i el seu dret al descans, bàsic per a la seva qualitat de vida, que sovint és destorbada per l'activitat d'aquestes terrasses. Com resoldre-ho?
L'intent del consistori d'avançar el tancament de les terrasses a la nit va topar amb les queixes del gremi
L'estiu passat ja es va viure un capítol on va quedar clar que la gestió d'aquest àmbit no és gens fàcil. El govern municipal va aprovar un canvi d'horari de tancament de les terrasses de bars i restaurants. Aquestes podran tancar a les 12 de la nit els laborables i diumenges, i a la 1 de la matinada els divendres, dissabtes i vigílies de festiu. Però després de les queixes del Gremi d'Hostaleria, que va afirmar que la reducció horària els faria baixar la facturació, especialment durant les vacances estivals, el consistori va fer marxa enrere i va mantenir l'horari anterior. El fet va generar un debat important al Ple, on diversos partits van mostrar la seva preocupació per la manca d'atenció al dret del descans dels veïns.
Ordenança específica
L'episodi, en tot cas, va posar de manifest la necessitat d'establir un marc legal molt més sòlid que ho reguli. El govern té previst portar a debat durant aquest trimestre una ordenança específica en l’àmbit de les terrasses de bars i restaurants, que no només haurà de regular-ne l’horari, sinó també la seva ubicació a l’espai públic -una altra qüestió clau, la convivència amb el vianant- o també la capacitat d’intervenció municipal en cas que generin molèsties veïnals. Per fer-ho, està estudiant models aplicats amb èxit en altres municipis catalans.
Comentaris