Plaques fotovoltaiques a un equipament de Mataró per avançar cap a l'autosuficiència energètica
Plaques fotovoltaiques a un equipament de Mataró per avançar cap a l'autosuficiència energètica

Objectiu: l’autosuficiència energètica

Mataró ha fet una aposta decidida per la implantació massiva de cobertes fotovoltaiques per fer més eficients, econòmics i sostenibles els equipaments municipals i, alhora, beneficiar les famílies més vulnerables

Mataró avança amb pas ferm cap a l’autosuficiència energètica dels equipaments municipals. La ciutat ha fet una aposta molt clara per implantar, de forma massiva, cobertes fotovoltaiques a molts dels seus edificis i instal·lacions, de cara a fer-los més eficients, econòmics i sostenibles, en un projecte que alhora serà de gran ajut per a nombroses famílies en situació d’exclusió social. L’operació es va iniciar a l’octubre de 2022, en un moment en el que 6 immobles de titularitat municipal ja disposaven d’aquest tipus de plaques energètiques en funcionament. En tan sols 12 mesos la xifra s’ha multiplicat gairebé per 4, i ja són 22 les cobertes que generen electricitat per al consum dels respectius edificis. 

Però el projecte ni molt menys s’atura aquí, ja que n’hi ha 15 més previstes, 10 que ja s’estan instal·lant i les 5 restants projectades, en equipaments que inclouen escoles –com l’Escola Anxaneta–, casals de la gent gran –com el de Cirera–, o instal·lacions esportives com les pistes poliesportives cobertes de l’Eusebi Millán al Pla d’en Boet o de Remigio Herrero a Cerdanyola. El projecte finalitzarà amb 37 cobertes fotovoltaiques en equipaments municipals (cal matisar que en el cas de l’institut Miquel Biada és de titularitat de la Generalitat, després del traspàs realitzat durant aquest curs).

El projecte dona resposta als reptes del canvi climàtic i a la necessitat d’obtenir energia neta i sostenible

Les dades mostren, per si soles, la importància que ha volgut donar l’Ajuntament de Mataró a l’assoliment de l’autosuficiència energètica a través de les plaques fotovoltaiques, un projecte estratègic i de futur que dona resposta als reptes establerts pel canvi climàtic i per la necessitat d’obtenir energia neta i sostenible. Però la mesura també té un vessant social important, ja que beneficiarà un nombre important de famílies de la ciutat en situació vulnerable. Tal i com explica el regidor d’Ecologia Urbana, Xesco Gomar.  “A Mataró hem fet una aposta decidida per l’energia fotovoltaica amb un doble objectiu: per una banda aconseguir equipaments més eficients, econòmics i sostenibles, i per l’altra contribuir a que famílies en risc d’exclusió social vegin reduïda la seva factura de la llum gràcies a l’autoconsum compartit”.

 

Les millores en els equipaments

  •  Més eficients. Perquè es multiplicarà per 7,5 l’energia que les instal·lacions fotovoltaiques municipals generaven  al 2022 (de 252.885 kWh a 1.921.259 kWh). Això equival al consum anual de 835 habitatges o al 30% de les necessitats d’electricitat de tots els equipaments municipals.
  •  Més econòmics. Perquè s’estalviarà més de 600.000 €/any (a preu octubre 2022) en consum energètic dels equipaments.
  • Més sostenibles. Perquè, com a benefici mediambiental, es deixen d’emetre 442 TnCO2/any.

El vessant social del projecte

La iniciativa, per tant, va més enllà d’assolir l’autosuficiència energètica dels equipaments municipals, i pren un accent social molt destacable. Diverses de les cobertes fotovoltaiques instal·lades s’han dissenyat perquè no tan sols abasteixin l’equipament municipal en el qual es troben, sinó que també puguin generar excedents que donin peu a l’autonconsum compartit. És a dir, que puguin donar energia a les llars vulnerables situades al seu entorn. Les famílies que hi resideixen i que se’n vegin beneficiades podran veure abaratit el rebut de la llum, quelcom que pot suposar un gran ajut econòmic en un moment on el preu de l’energia s’ha disparat a nivell global. 

coberta pista Eusebi Millan

Vista aèria de les plaques fotovoltaiques a la coberta del poliesportiu Eusebi Millan. Foto: Ajuntament

Un total de 10 de les 37 instal·lacions fotovoltaiques que preveu el projecte seran d’autoconsum compartit. El radi d’acció d’aquestes instal·lacions serà de 2000 metres al seu voltant, tal i com preveu la normativa vigent, de manera que un cop completat el projecte, es podrà donar alimentació energètica gairebé a qualsevol punt del territori urbà de Mataró. Quelcom que el consistori preveu començar a fer a partir del primer trimestre de 2024, quan aquestes instal·lacions disposin de tots els permisos i tràmits de legalització necessaris per començar a compartir l’energia. Paral·lelament, l’Ajuntament està treballant en el sistema de selecció de les llars del municipi que podran optar a aquest benefici. Si una vegada fet tot el repartiment d’energia, incloent les llars vulnerables, encara hi hagués excedent també es repartiria amb altres equipaments municipals.

Les actuacions s’emmarquen en l’estratègia Mataró pel Clima i en el Pla d’acció per l’energia sostenible i el clima (PAESC)

Una inversió elevada

Un projecte d’aquesta envergadura requereix d’una inversió elevada. En total l’Ajuntament hi ha destinat 1,6 milions d’euros, la majoria dels quals estan subvencionats per la Diputació de Barcelona (1,44 milions d’euros en el marc del Programa Sectorial Renovables 2030 de suport a inversions locals pel clima). L’empresa municipal Aigües de Mataró ha estat l’encarregada, per petició de l’Ajuntament, d’executar 25 de les actuacions previstes d’instal·lació i manteniment de les plaques.

Les dades

  • 37 - Les cobertes fotovoltaiques que hi haurà en equipaments municipals
  • 1,6 -  Els milions d’euros d’inversió global del projecte
  • 30% - Les necessitats d’electricitat cobertes de tots els equipaments municipals
  • 600.000 - Els euros estalviats a l’any en consum energètic
  • 10 -  Les instal·lacions d’autoconsum compartit

Ampliacions futures

La iniciativa no es quedarà tan sols en les 37 cobertes que ja s’han construït o bé ho estaran en els propers mesos. L’Ajuntament té previstes més instal·lacions encara en nous equipaments, a més de reformar les ja existents, de manera que la llista de cobertes fotovoltaiques seguirà creixent en els propers anys. En aquesta llista hi figuren, per exemple, la coberta de la Pista Poliesportiva Municipal de Cirera, ara en construcció, o la futura reforma de la Piscina Municipal, on es preveuen  instal·lacions fotovoltaiques.

plaques foto 2

Detall de les plaques fotovoltaiques a un equipament de Mataró. Foto: Ajuntament

Mataró pel Clima

Totes aquestes actuacions s’emmarquen en l’estratègia Mataró pel Clima i en el Pla d’acció per l’energia sostenible i el clima (PAESC) de Mataró, que tenen com a principals objectius reduir la contribució de Mataró al canvi climàtic, anticipar-se als seus riscos millorant la capacitat de resposta de la ciutat i reduir la vulnerabilitat de les persones per garantir-ne la salut i el benestar. S’hi inclouen més de 100 accions encaminades a mitigar el canvi climàtic i pal·liar els seus efectes al municipi, entre les quals hi figuren hi figuren reduir com a mínim un 30% les emissions generades en els edificis i equipaments o instal·lacions municipals a través d’actuacions de millora de l’eficiència energètica i de conscienciació dels usuaris; o bé fomentar l’ús d’energia 100% renovable en el 100% del consum elèctric de l’Ajuntament. L’impuls de les plaques fotovoltaiques i les comunitats energètiques també està en consonància amb els objectius estratègics que assenyala l’Agenda 2030 i l’aplicació a les polítiques municipals dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive