Els bars de platja ja han obert la temporada, que s’allargarà fins a finals de setembre, en un altre any que es pot considerar d’impàs. Després de l’errada administrativa de l’any anterior, en el que es van fer concessions a cinc anys quan la llei només ho permet a un màxim de quatre, cosa que va obligar a fer a corre-cuita una concessió només per aquell any. I aquest 2016 no ha estat diferent, tot i que s’ha pogut fer amb previsió. La idea era una concessió lleugera, amb poques condicions, per preparar-se de cara al 2017 quan es canviarà el pla d’usos de platges i es podrà plantejar què fer a nivell integral amb aquesta zona de Mataró.
“Amb una concessió a quatre anys podrem demanar als concessionaris que amortitzin la inversió del nou clavegueram que està fent Aigües de Mataró i que és necessari”, explica la regidora d’Urbanisme, Núria Calpe. Aquesta inversió és important, però no ha de ser l’única que vehiculi el procés de concessió dels propers anys. Actualment els horaris es mantenen amb el tancament entre setmana de les dues de la matinada i a les 3 els caps de setmana.
Els motius són coneguts per tots: “la primera línia d’habitatges de la ciutat pateix els sorolls del passeig i s’ha de saber compaginar l’activitat econòmica amb el descans”. La regidora explica que és una pugna que tenen a altres punts de la ciutat (els bars amb terrasses al centre de Mataró també voldrien poder estar oberts fins més tard), però ha de prioritzar-se el fet de no destorbar els veïns. Calpe recalca, malgrat això, que les guinguetes compten amb la possibilitat de “sol·licitar fins a dotze activitats excepcionals” en les que es dóna més marge de maniobra en termes acústics i d’horari. També recorda que aquest any els bars de platja poden mantenir la seva activitat oberta en actes concrets de Santes que es facin a la platja o per la Revetlla de Sant Joan (en el passat, se’ls feia tancar a la seva hora estipulada).
Demanen més facilitats
Malgrat no tenir les presses ni els problemes de l’any passat, les guinguetes instal·lades al passeig Marítim estan lluny de mostrar-se satisfetes amb les facilitats que tenen per desenvolupar la seva activitat. “Necessitem més marge de maniobra; si tenim un solista o un duet tocant en directe a les set de la tarda això s’ha de veure com un plus per la zona, no com un possible problema per si superem els límits acústics que ens han marcat”, lamenta Mendieta. Assegura que el descans dels veïns “el tenim tots present” però considera que hi ha “massa traves i restriccions”.
En el mateix sentit s’expressa Fede Ureña, de DCorner: “ens omplim la boca que volem promocionar la ciutat i posem poques facilitats als que obren un negoci temporal”. Per ell, urgeix “millorar la imatge” del passeig amb “túnels més nets i millors accessos”, així com permetre “més activitats”. Ureña també lamenta el fet que la concessió, un cop més, s’hagi renovat només per un any, ja que “obrir un negoci així és un gran esforç que depèn de si el bon temps acompanya i amb només un any, pot no ser rentable”. En tot cas, celebra que “el tarannà del nou alcalde” és “col·laboratiu i s’ha mostrat interessat en saber les nostres necessitats”.
Altres propostes de millora tenen a veure amb la mobilitat. Ricard Jornet, de Lasal Varador, considera que dinamitzar la zona de platges passa per fer el mateix que succeeix en altres municipis del Maresme com “facilitar aparcament de zona blava o estacionament limitat a quatre hores” que permeti més mobilitat entre usuaris, a banda de reclamar “més aparcaments de bicicletes”. Per Mendieta, no pot ser “que tot el passeig estigui ocupat per vehicles dels veïns que no es mouen” ja que això “impedeix que vingui més gent”.
-
Les frases
“Cal compaginar el descans dels veïns amb l’activitat a la platja” (Núria Calpe, Regidora d’Urbanisme)“S’ha de convertir l’aparcament en zona blava o taronja, que hi hagi moviment” (Ricard Jornet, Lasal Varador)“No pot ser que un solista cantant a les set de la tarda es pugui percebre com un problema de soroll” (Paco Mendieta, Tsunami)
-
Comentaris