Jordi Merino i Noé

Nadales i tradició oral

Aquests dies de festes es reuneixen les famílies al voltant de la taula per celebrar la festa del Nadal cristià. Es retroben diferents generacions més enllà de la família nuclear del dia a dia. Malgrat alguns moments de la sobretaula hagin estat reemplaçats per serials a mida a la televisió, o els més joves abandonen aquest espai el més aviat possible per a anar a d'altres també fets a mida; encara hi ha moments compartits de cants, de riures, d'acudits i d'explicar algun breu conte...i a la que sovint s'afegeixen veïns i amics.

Aquests moments també estan canviat: s'estan estandaritzant les cançons i les nadales més famoses, les més comercials; o posar-se disfresses d'altres tradicions del món... però de tant en tant algun membre de més edat recorda amb la seva experiència vital que hi ha una gran tradició oral de cants, de rondalles, d'històries del camp que durant molts anys s'han recordat i cantat per aquestes festes. Si s'anima en canta alguna i demostra el ric llegat.

Aquesta tradició oral està basada en les vivències, en la transmissió consuetudinària de pares a fills, en el món del sentit comú, i que sovint tenen un missatge clar, concís, i algun cop, fins i tot, amb una moralitat contundent i cruel per a ser més comprensible.

En el cas de les Nadales i els Villancicos del camp d'Andalusia i Extremadura -que també han aterrat a Catalunya– es poden trobar diferents versions d'una mateixa cançó, com és el cas del Caga Tío o el milagro del trigo, depenent fins i tot del poble d'origen. O també es pot comprovar el barreig de la tradició cristiana amb temes apòcrifs de les estacions de l'any, de la fugida a Egipte, del mal i el bé, dels assassinats d'Herodes... Un repertori molt divers i plural que ha conformat una gran bagatge cultural i tradició musical.

Curiós que en aquests temps que alguns anomenen de la postmodernitat o de la societat xarxa, on hi ha nous medis de comunicació que comparteixen una característica comuna que és l'excés d'informació, aquesta folk psicology, aquesta saviesa popular que s'ha anat construint durant segles està essent oblidada a marxes forçades.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive