Marc Latorre i Raúl Sala, integrants de Talcö
Marc Latorre i Raúl Sala, integrants de Talcö

Vern Bueno Casas MATARÓ//

Música electrònica amb segell mataroní

Talcö, el grup de Raúl Sala i Marc Latorre, reprèn la marxa després de 15 anys de trajectòria discontinua

Raúl Sala i Marc Latorre porten 15 anys fent música electrònica amb segell mataroní. Tres lustres de trajectòria que segurament han passat més desapercebuts del que mereixerien les seves composicions. "La veritat és que mai ens hem dedicat a promocionar-nos, i pel camí hem perdut diverses oportunitats", coincideixen a dir aquests dos músics. L'any 2002 van fundar Talcö, un projecte que, com el riu Guadiana, ha anat apareixent i desapareixent de les seves vides i de l'escena musical de la capital del Maresme, deixant petjades pel camí, com ara un parell de discos o concerts memorables. Fa uns mesos que Sala i Latorre l'han recuperat de ple, aquest cop amb l'objectiu de consolidar-lo i, aquest cop sí, aprofitar tot el que vingui.

El duet explica que avui el públic és molt més receptiu a propostes electròniques com les de Talcö que no pas fa una dècada

"Si compares l'època actual respecte a quan vam començar, no té res a veure", resol Sala, des de la perspectiva que aporta ser un veterà de l’escena. Realment el panorama ha canviat molt respecte a la manera com es produeix la música electrònica, l'acceptació social d'aquest estil, els patrons de consum cultural i els mitjans de transmissió. Talcö van començar a principis del segle XXI molt influenciats pel moviment més en boga del moment, el trip-hop, amb noms com Bjork o Massive Attack al capdavant, tot i que també eren fans de grups com Matmos o Sigur Ros. "En aquella època érem dels pocs que fèiem tota la música amb software, tothom tirava de màquines però per nosaltres eren massa cares, limitades i incòmodes", recorda Latorre. Avui, la producció musical s'ha democratitzat molt més. "Avui els estudis virtuals estan a l'ordre del dia si tens un bon ordinador, cosa que abans era impensable", apunta Sala, que encara recorda entre rialles quan van intentar enregistrar una veu femenina per a un dels primers temes de Talcö. "El pollastre que vam haver de muntar!". El fet que tot el software sigui avui molt més accessible ha provocat una explosió de músics que, des de la seva habitació, inunden Internet amb els seus ritmes electrònics.

Marcos Latorre i Raúl Sala, els dos membres de Talcö

Dues claus més respecte a fa quinze anys: per una banda, l'electrònica consolidada com un gènere potentíssim dins la música pop. "Moltíssimes bandes incorporen avui aquesta mena de sons, que també els sents a la gran majoria d'anuncis de TV", apunten els músics mataronins, que quan van començar aquesta aventura es van trobar un món molt menys receptiu. Per l'altra, Internet com a forma de donar a conèixer i distribuir la música, que ha capgirat absolutament la indústria en aquest sector i la manera de fer dels seus creadors. Davant d'això, Sala i Latorre apunten que "molta gent que fa temps l'electrònica no volia ni veure-la avui hi estan molt més oberts".

Els dos darrers discos del grup són molt més rítmics que als seus inicis, i el nou treball promet ser una barreja de les dues etapes

En aquest nou context, els dos músics volen fer reviure Talcö. La primera versió del grup només va durar un parell d'anys, i a mitjan dècada passada els seus dos integrants van seguir les seves carreres en solitari, Sala sota l'alter ego de Tatsumi and Masako o amb el grup Osaka, que feia trip-hop en català; i Latorre com a DJ (Marc Nurel). Al 2013 Talcö es va reunir de nou per fer un concert a la Festa del Carrer Sant Pere Més Alt, dins de Les Santes, convidats per l'Associació de Fotògrafs Professionals de Mataró. Des de llavors el grup ha publicat dos àlbums, 'Last Week' i 'Constellation', amb un so molt més rítmic que en els seus inicis. "Ho vam fer pensant sobretot en aplicar les cançons al directe", explica Sala. En els darrers mesos, però, tant ell com Latorre, en aquest cas sota el nom de Marc Nurel, han publicat treballs en solitari, en els quals els dos músics coincideixen en sons més relaxats i meditatius. "Estem tornant una mica als nostres inicis", apunta Latorre. Per tot plegat, sembla difícil de preveure cap a on anirà el discurs musical de Talcö en el futur. "Creiem que serà més reposat que en els darrers discos, però ens podem llançar a fer coses més mogudes també", asseguren. El que sí tenen clar és que aquest cop volen que se'ls escolti. 

Escolta els dos discos de Talcö

 

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive