capgros.com

Mor Enric Torra, el compositor dels Pastorets de Mataró

El compositor, fill adoptiu de Mataró, va morir dilluns a la nit a Arenys de Mar a casa del seu germà

Enric Torra, va néixer a Fornells de la Selva el 1910, però fa uns anys va ser adoptat per la ciutat de Mataró per la seva àmplia participació amb els diferents esdeveniments musicals que tenien lloc a la ciutat. Va ser l'autor de més d'un centenar d'obres, entre les quals es destaquen la música dels Pastorets de la Sala Cabañes (1941), la de la Passió (1943) i l'òpera Burriac (1998), que va cedir a Mataró perquè fos estrenada. La seva gran producció es deu a la precocitat. Segons la seva biografia, la primera obra la va compondre quan tenia deu anys i la primera sardana als quinze.

Va ser alumne de Francesc Casellas, deixeble d'Enric Granados, i de l'Acadèmia Marshall de Barcelona, regentada per un altre mataroní, on posteriorment també hi va fer de mestre. A finals dels anys vint va traslladar-se a viure a Mataró. La Guerra Civil li va estroncar una carrera artística prometedora com a concertista de piano que després del conflicte ja no recuperaria. A partir de 1939, va dedicar-se a la docència, molts mataronins van aprendre a tocar el piano amb Torra, a la direcció d'orquestres i corals i a la composició.

En diferents ocasions la ciutat li va demostrar la seva admiració i estima. El 1997 el Centre Atlètic Laietana l'homenatjava en motiu dels cinquanta anys de la composició de la suite Costa Brava, una de les seves partitures més interpretades. Aquesta entitat també editava la seva biografia.. El 1999 Òmnium Cultural li reconeixia tota una vida dedicada a la cultura. I, finalment, el 2001 era nomenat fill adoptiu de la ciutat en un acte a la Sala Cabañes.

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive