‘Setnas’, un personatge inspirat en el món del còmic, és la icona que ha escollit l’artista mataroní Dani Montlleó com a element definitori del cartell de Les Santes 2010. Com indica el seu propi nom (Santes, en sentit contrari), és una figura que ho posa tot a l’inrevés, tal i com passa a Mataró. “Per Santes, la ciutat es gira completament, es posa de cap per avall”, ha explicat aquest dimarts Montlleó, durant la presentació de l’obra a Can Palauet. El cartell es completa amb un monograma amb la M de Mataró, envoltada de la frase “airolg a sel Setnas” (Glòria a Les Santes, també del revés), i les Relíquies de Les Santes, en ple moviment com tot mataroní durant aquests dies de l’any. El monograma serà el protagonista de la samarreta, que es vendrà acompanyada d’un ninot de Setnàs i un petit còmic que explicarà la història del personatge.
Montlleó ha fet servir uns colors blau cel i rosa de tons pastels i força pàl·lids per confeccionar el cartell. “No podien ser uns altres”, ha dit l’artista, que al llarg de la seva trajectòria ha utilitzat “una gamma de colors molt reduïda”. Malgrat ser tan pàl·lids, considera que “cridaran l’atenció”, tal i com ha de fer tot cartell que publicita un esdeveniment. El Monograma amb la ‘M’ de Mataró, de forma triangular, recorda “les banderoles de les fraternitats universitàries nord-americanes”, segons ha destacat l’artista, en l’obra del qual sempre ha destacat l’ús de monogrames i logos.
El món del còmic també li ha servit com a inspiració al llarg dels anys, i en el cartell ho plasma amb la figura de Setnas, basada en el còmic Espirú contra Zorglub, del belga Franquin. Zorglub, el ‘dolent’ del còmic, hipnotitza la gent per convertir-los en els seus seguidors, els fa parlar alrevés i generar caos i alteracions socials. Una situació anàloga, segons l’artista, a la que es viu a Mataró durant Santes, quan la ciutat trenca completament amb el seu dia a dia i posa de cap per avall totes les convencions i rutines. “Escriure i parlar del revés sempre ha estat símbol de coses estranyes”, ha afegit Montlleó.
Szpakowski, el fotògraf escollit
L’artista ha estat escollit com cada any per la Comissió d’Imatge i Comunicació de Les Santes. La mateixa comissió ha escollit el fotògraf mataroní Janus Szpakowski per retratar i fer la posterior exposició d’aquesta edició de Les Santes. “Ara mateix no em preocupa la polèmica que pugui generar el cartell, d’aqui a 15 dies ja veurem”, ha dit Montlleó.
Llegeix la crítica del cartell, a càrrec de Pere Pascual
-
20 anys de trajectòria artística
Dani Montlleó, nascut a Mataró l'any 1966, és perruquer de professió, i acumula 20 anys de trajectòria artística des del seu primer projecte individual, KF-59, a l'extinta sala d'exposicions de l'Ajuntament de Mataró. Creador del guardó dels premis d'Arquitectura Puig i Cadafalch de Mataró, Montlleó també ha donat a conèixer la seva obra sota el nom Spoon Syndicate. És membre fundador d'ACM, lAssociació per a la Cultura i l'Art Contemporani de Mataró, i també és el responsable de LACOSA, un aparador d'art al carrer Escudellers de Barcelona. Entre 2004 i 2006, va impulsar el projecte Subcutanspoon Toy operators, amb Quim Tarrida. Ha exposat a sales com La Casa Encendida de Madrid o el Convent de Sant Agustí i el Centre d'Art Santa Mònica de Barcelona, entre d'altres. Actualment mostra la seva obra a l'Hangar de la capital catalana i a Olot, amb el projecte The Stuarts.
Montlleó amb la seva obra
Comentaris