Unes mitges del compositor Wolfang Amadeus Mozart, de Lady Hamilton, de la reina Maria Antonieta, de les ballarines Ida Rubinstein o la Bella Otero, del Papa Pius XI o de l'actriu Greta Garbo són algunes de les joies de la col·lecció de mitges i mitjons Verdera i Font, que recentment ha adquirit la Fundació Jaume Vilaseca de Mataró, promotora del futur Museu del Gènere de Punt.
Aquest fons, que ja va ser exposat a Mataró l'any 2002, és la millor col·lecció de mitges antigues que es coneix. A part del glamour d'aquestes mitges peces també és molt lloable el seu bon estat de conservació i la correcte i detallada catalogació existent sobre cada una que va fer el seu primer propietari. En total es tracta de 146 parells de mitges o mitjons, concretament: un parell del segle XVII, un parell del segle XVIII, 45 parells del segle XIX, 15 parells de transició entre el segle XIX i XX, 42 parells del segle XX, 38 parells de fabricació popular o de teatre, un parell de mitges episcopals, un parell de l'uniforme de la Guàrdia Suïssa Vaticana i dos parells d'origen exòtic.
El fons ha arribat a la capital del Maresme després d'una llarga odissea. El responsable de l'agrupament de totes aquestes peces va ser Pilade Franceschi, un industrial, periodista, poeta i literat de Milà, qui va decidir vendre la col·lecció després que el govern d'aquesta ciutat no apostés per la seva exposició permanent. En època franquista la Junta de Museus de Terrassa es va mostrar interessada amb la col·lecció, però les negociacions tampoc arribaren a concretar-se. Finalment, l'any 1962, va ser l'industrial terrassenc Francesc Verdera, membre d'aquesta institució, qui personalment va comprar les mitges.
Després d'anys de negociacions en un primer moment conduïdes pel mataroní Ramon Romeu, amic de Verdera des que cursaren Estudis a l'Escola de Teixits de Canet- aquest fons ha arribat definitivament a Mataró, just quan terrassencs i italians tornaven a mostrar interès per aquesta col·lecció. Encara que l'adquisició de les mitges s'ha fet amb molt bones condicions i han estat anys de negociacions, el Francesc Verdera sempre ha considerat que les mitges havien de ser a Mataró com a ciutat més important del Gènere de Punt, ha explicat Josep Maria Ferrer, secretari de l'entitat mataronina.
Ara la Fundació Vilaseca, amb la col·laboració del Museu Tèxtil i d' Indumentària de Barcelona, estudia com conservar aquestes peces, que més enllà de la seva pertinença, són importants peces museístiques.
Francesc Verdera conversant amb Emili Albo, patró de la Fundació Vilaseca, i en segon terme Ramon Romeu.
Comentaris