L’arxiu documental artístic de Francesc Miralles s’ubicarà finalment a Mataró. El crític i historiador de l’art i l’IMAC han arribat a un acord definitiu, després d’un impàs de gairebé dos anys difícil d’entendre, i treballadors municipals ja estan condicionant l’espai que acollirà l’arxiu, un local del 240 m2 al passatge de Ca l’Ymbern, nº2. L’arxiu de Miralles, nom de referència del món artístic català consta de prop d’un milió de documents relacionats amb l’art contemporani a Catalunya, des del Saló d’Octubre de 1948 fins a l’actualitat. L’acord entre Miralles i el consistori semblava total a principis de 2008, però finalment no es va rubricar i ha calgut esperar fins a finals de 2009 perquè la iniciativa hagi acabat fructificant. Miralles, en declaracions a capgros.com, ha reconegut que ha estat un procés “laboriós”. “No ho ha estat pas per les meves exigències, ja que no he posat cap condició”, ha afegit.
De fet, l’únic que demana Miralles, i que ja havia acordat amb l’Ajuntament a principis de 2008, era la cessió d’un espai per a l’arxiu, que a la vegada utilitzarà com a estudi, i la digitalització i catalogació de tots els documents, per tal que es puguin posar a disposició del públic. Miralles destaca que l’arxiu, que va començar a realitzar a finals de la dècada dels 60, ha pres avui en dia “una envergadura més que considerable” molt difícil d’assumir per a un privat. De fet, el té repartit en vàries seus. “El vaig cultivant i engreixant, però arriba un moment en què no és ja ni útil”, destaca. L’historiador destaca que gran part de la documentació que disposa versa sobre l’art català de la segona meitat del segle XX, cosa que coincideix completament amb la col·lecció d’art que Lluís Bassat portarà a Mataró. “Crec que l’arxiu podria complementar molt bé la part expositiva i visual del futur museu”, destaca Miralles.
L’historiador ha explicat que fins ara no tenia vincles amb Mataró, més enllà de “bons amics”, i que la iniciativa de cedir l’arxiu a la capital del Maresme va sorgir “d’una conversa casual” amb l’alcalde Joan Antoni Baron. Mentre es condiciona el local de Ca l’Ymbern, l’IMAC s’haurà d’encarregar de la digitalització de tots els documents, una tasca que podria anar a càrrec de treballadors del Museu de Mataró. L'arxiu de Miralles té especial valor ja que cap institució pública ni privada posseeix una documentació tan nombrosa i valuosa sobre l'art català contemporani.
Francesc Miralles és considerat un dels crítics d’art més influents del país, treball que ha exercit a través de les pàgines de La Vanguàrdia. A més, ha firmat una cinquantena de llibres dedicats a l’art i va ser el coordinador de l’obra magna Història de l’art català, un gran referent en aquest àmbit. També va dirigir l’escola La Massana i ha actuat com a comissari de diverses exposicions.
Francesc Miralles
Comentaris