Milers de mataronins van optar un any més per desplaçar-se a la platja a celebrar la revetlla de San Joan la nit de dilluns passat, dia 23. La platja del Varador, des del port a l’espigó, va viure un degoteig constant de gent al llarg de tota la matinada, tot i que la majoria d’assistents es van concentrar a l’entorn de l’escenari disposat per Casa de la Música. Més de 10.000 persones, segons càlculs de l’organització, van viure allà l’inici de la quarta edició del Cruïlla de Cultures. Hi van actuar tres grups que fan del mestissatge la seva bandera musical: La banda de Montcada i Reixac La Pegatina, que van obrir foc amb la seva rumba catalana de reminiscències gitanes; El Desván del Duende, grup extremeny que s’estrenava a Catalunya presentant el seu darrer treball, Eres buena gente; i Zulú 9:30, la darrera promesa de l’escena mestissa de Barcelona.
La rumba, el rock i els ritmes cubans i jamaicans que configuraven el so d’aquestes tres bandes, tan festives com poc novedoses en la seva proposta musical, es va mesclar al llarg de tota la nit amb els petards, coets i volcans lluminosos que no van parar d’encendre’s a la sorra de la platja i al passeig marítim. Potser la crisi econòmica ha afectat a la venta de petards, però no es va notar pas a la revetlla mataronina. La música no es va acabar amb els tres grups que obrir al Cruïlla. Al mateix escenari, un dj va allargar la sessió fins més enllà de la sortida del sol, endurint els ritmes a mesura que avançava la nit, mentre que just al costat, a LaSal del Varador, DJ Panko, membre d’Ojos de Brujo, celebrava la seva particular revetlla començant amb peces tranquil·les i mestisses i acabant amb drum’n’bass desbocat. Els diferents xiringuitos de la platja també van apostar pels punxadiscos i per pujar el volum de la música perquè cap racó de la platja es quedés sense ritme. A més de les barres oficials on comprar beguda, també va aflorar amb força la venta ambulant, que oferia des de cervesa més o menys freda a combinats fets de marques dubtoses, passant per mojitos o fins i tot una queimada típicament gallega.
16 persones ateses
Malgrat l’enorme assistència de gent a la platja, la revetlla va ser força tranquil·la a la capital del Maresme. Tanmateix, es van haver de lamentar diversos incidents. Segons ha informat l’Ajuntament, un total de 16 persones van ser ateses a l’Hospital de Mataró, dues per cremades greus, una per lesió (que va comportar amputació), 12 per cremades lleus i la darrera per lesió ocular, que va obligar a traslladar-la a l’hospital Vall d’Hebron. L’encesa de petards va comportar la crema de cinc contenidors i va provocar quatre incendis de matolls. La Creu Roja va haver d’atendre set persones per trobar-se en estat ebri, i la policia va detenir dues persones, la primera per robatori amb violència i la segona per furt i resistència a l’autoritat. Fins a les 12 del migdia del dia 24 es van denunciar dotze furts a la platja.
Més revetlles a la ciutat
Semblava que tot Mataró s’hagués concentrat a la platja per celebrar la nit més curta de l’any, però no va ser així. El barri de Peramàs, en el marc de la seva festa popular, va organitzar la tradicional revetlla a la cantonada dels carrers O’Donell i Antoni Comas, que va estar animada pel grup Chapo. El carrer Altafulla també va preparar jocs per als infants a la tarda i ball i altres activitats pels més grans a la nit. I ben a prop del mar, el carrer Sant Joan va viure un any més un dels actes més especials del solstici d’estiu mataroní, la Revolta dels follets i el ball de bruixes. Loli Osorio, una de les organitzadores de la festa, ha destacat que tot va anar sobre rodes i que no es va lamentar cap incidència. “Sempre ens fa una mica de por quan hi ha foc i tantes aglomeracions”, afirma Osorio, tot recordat que la presència de gent al carrer Sant Joan cada any és més elevada.
El vial mariner també va acollir la Flama del Canigó, que minuts abans va ser rebuda davant l’Ajuntament per l’alcalde, Joan Antoni Baron. L’acte estava organitzat pel Club d'Opinió Jaume Llavina, la delegació de Mataró d'Òmnium Cultural i el Grup d'Història del Casal, i va comptar amb l’actuació dels Capgrossos, l’esbart dansaire d’Iluro i el cantant Genís Mayola.
L'escenari del Cruïlla
Comentaris