Toni Rodon

Milers de ciutadans disfruten de la nit més boja de l'any

Milers de persones, de dins i fora de la ciutat, surten en massa a celebrar el Desvetllament Bellugós, el Correfoc i la Ruixada

“1, 2, 3, 4, 5... i 15!”. Un any més El Bequetero va marcar el ritme d'una de les nits més esperades i celebrades de Les Santes. La Nit Boja va fer sortir ahir de casa seva milers de mataronins i mataronines que van decidir aguantar estoicament la calor per cantar els quinze números més màgics de la Festa Major. Tot i que des d'un bon inici l'alta temperatura va ser de justícia i la marea humana a estones va fer patir a més d'un, res no va aturar als assistents a gaudir de la nit més boja de l'any.

Segons els organitzadors, és pràcticament impossible calcular la gent que va participar en general a la Nit Boja, tot i que si han calculat que han participat més de cinc-mil persones a la Ruixada. La coincidència de la festa amb el primer dia de la setmana va fer disminuir l'assistència de molts que tradicionalment venen de fora la ciutat. Malgrat tot, per l'aspecte que presentava la Plaça Santa Anna a les 12 de la nit, ningú ho diria.

I quinze!
“Això és increïble, m'havien dit que era impressionant però jo no m'ho vaig creure”. Marta Sala no s'ho acaba de creure. Aquesta universitària barcelonina va venir a Mataró “forçada” pels seus amics –tal com reconeixia ella mateixa- a gaudir del que li havien explicat era “la nit més boja de l'any”. I raó no els faltava. Milers de mataronins i mataronines, gent d'arreu del país, i també algun turista, es van acostar fins la Riera per gaudir del tradicional Desvetllament Bellugós. "M'agradaria que ho fessin al meu país això!", comenta Sophia, una turista d'orígen escandinau.

En Robafaves, la Geganta, en Maneló i la Toneta –la Família Robafaves- es van fer pregar, però a dos quarts de 12, puntuals, van trencar la impaciència de la gent que esperava que arribés el moment. Tot seguit, i acompanyats de l'Agrupació Musical del Maresme i de la Banda Romàntica del Saladar, van fer rumb cap a la Plaça Santa Anna a ritme de Bequetero en el que és un dels viatges més llargs, però també amb ganes que no s'acabi mai.

Petits i grans van tenir una “baixada” plàcida, amb alguna que altra trepitjada i cop, i sense el llançament d'aigua des dels balcons, una tradició que l'Ajuntament va voler trencar de socarrel pel perill que representava.

Una espera engrescant
Després de cantar i saltar, el grup Dealan va ser l'encarregat d'amenitzar la nit a ritme de rock i les essències més autèntiques de melodies celtes. “És aquest dia quan veus una ciutat totalment diferent; a les Santes tot es permet”, diu Joan Safont. És també en aquests moments quan les aglomeracions al bar fan sortir aquell esperit crític que tots tenim amagats. “Van molt lents! L'any passat la barra de bar era molt més gran i el personal més eficient”, comenta Xavier Castelló.

Finalitzat el ball, i sense temps per recuperar forces, la Família Robafaves va tornar a empènyer a tothom cap a l'Ajuntament. Quinze compassos van tornar a seduir els presents que van correspondre amb salts i amb la idea que la nit encara seria molt llarga.

Foc per tot arreu
Els gegants van entrar ràpid a l'Ajuntament, a descansar per la nombrosa feina que encara els queda aquests dies. A dos quarts de 2 de la matinada, un quart d'hora abans del previst, els primers petards es van encendre del balcó de l'edifici municipal i, tot seguit, van començar les presses. Mocador, jaqueta i barret -algun eixelebrat amb samarreta i pantalons curts o, fins i tot, sense samarreta- van començar a posar-se al seu lloc. La Momerota, el Drac i les Diablesses de Mataró van ser els últims en sortir, deixant pas a la Colla del Basilisc, el Drac de Manresa, els Diables de les Corts, els Diables de Reus i el Drac Badalot de l'Arboç, que enguany eren els convidats a la festa, van fer les delícies dels presents, fins arribar a la plaça de l'Ajuntament, on es va tancar l'acte amb uns sonors focs artificials.

El correfoc va finalitzar “sense cap incident greu”, segons comenta el regidor de Via Pública, Ramon Bassas. Només algunes cremades o cops lleus van fer la guitza a alguna que altra persona que va haver de buscar assistència a alguns dels cinc punts de socors habilitats per la Creu Roja.

Aigua de la piscina per tothom
“Bona nit Mataró!”. Finalitzat el Correfoc i pujat cap al Parc Central amb la tabalada de so de fons, la Ruixada va engegar motors amb la seva tradicional salutació. Després de fer un breu repàs al bo i millor –per alguns “bo i pitjor”, com comentava Núria Fernández- dels temes de l'estiu, l'Orquestra Girasol va acompanyar als assistents fins que el sol va començar a treure el nas.

Cal recordar que aquest acte, un dels més celebrats de Les Santes, va ser possible gràcies a l'aigua de la piscina municipal, que també s'aprofitarà per celebrar la resta d'actes d'aigua de la Festa Major. Avui al matí, el Patronat Municipal de Cultura ha afirmat que van ser prop de cinc-mil persones les que van assistir al parc. “Potser hi havia menys gent que l'any passat perquè aleshores era cap de setmana i enguany queia en dilluns; en tot cas estem molt satisfets de la gent que ha vingut”, ha dit el seu president, Jaume Graupera.

Mira el primer vídeo del Desvetllament
Mira el segon vídeo del Desvetllament

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive