La consellera de Cultura, Caterina Mieras, s'ha felicitat avui divendres dia 2 de la inauguració de la llibreria Actua i ha expressat el seu convenciment que altres ciutats catalanes haurien de seguir aquest exemple de col·laboració entre una llibreria local i una empresa d'àmbit més general -Robafaves i Abacus, en aquest cas-. "Aquesta experiència demostra que es poden trobar punts d'acord entre empreses d'àmbit general i altres d'àmbit local", ha dit Mieras. "Espero que arreu de Catalunya en surtin més, d'aquestes iniciatives", ha conclòs.
La consellera també ha valorat l'aposta per apropar la cultura als més joves que es fa des de l'establiment: "Actua és una excel·lent manera d'apropar la cultura als nens. Massa vegades hem de sentir la crítica que els joves no llegeixen. Amb experiències com aquesta es fa una ofensiva en aquest sentit", ha comentat.
En línia amb la primera idea de la consellera, la presidenta d'Abacus, Mercè Fluvià, ha assenyalat la voluntat de la cooperativa que lidera d'assajar noves aliances amb operadors locals amb qui comparteixin valors. "Amb Actua hem trobat una fórmula on intevenir en una realitat canviant. És un nou model que té esperit d'avantguarda", ha assegurat.
Per la seva banda, el gerent de Robafaves, Pep Duran, ha dit que el projecte d'Actua ha il·lusionat de nou la gent de Robafaves però que també els fa molt respecte, sobretot perquè la proposta de muntar la nova llibreria amb Abacus els va agafar amb el peu canviat. Duran ha reclamat un consum responsable i ha assegurat que Actua busca vendre productes però amb la idea que serveixin a la gent: "Volem que els ajudin a créixer com a persones", ha comentat. El gerent de Robafaves ha demanat el suport dels mataronins al projecte però també dels maresmencs, als quals es dirigeix la iniciativa empresarial. "Aquí trobaran alguna cosa que els podrà alimentar", ha dit Duran, pensant en menjar cultural, òbviament. Tot i admetre que l'espai on està instal·lat la nova llibreria és de difícil accés, el llibreter ha assegurat que l'entorn tranquil i silenciós de la plaça lliga amb la idea de descoberta que ofereix l'establiment.
Per la seva part, l'alcalde de Mataró, Joan Antoni Baron, ha expressat la satisfacció per l'obertura oficial de l'establiment sobretot pel que significa de revitalització del centre històric de la ciutat: "Després de la peatonalització dels carrers, tota l'operació de Can Xammar és la cosa més important que hem fet al centre de la ciutat", ha assegurat. "No volem que les places hi siguin per fer bonic, sinó perquè passin coses que reafirmin el centre històric". Finalment, l'alcalde ha dit que la creació d'Actua lliga amb la idea de fer de Mataró l'autèntica capital comercial del Maresme.
A l'acte, presentat pel periodista mataroní Espartac Peran, hi han acudit unes dues-centes persones. Entre els presents hi havia també el director general de l'Institut Català d'Indústries Culturals, Xavier Marcet.
Actua, que va obrir les seves portes a finals de juny de 2005, té una superfície de 1.000 metres quadrats i està dedicat a l'oci i la cultura, parant especial atenció a la família i als centres escolars. La llibreria va néixer de l'acord que van signar, el 31 de gener de 2005, les cooperatives ABACUS i Robafaves, per a crear Cultura i Comerç, sccl, una nova cooperativa de segon grau, que té com a objectiu sumar esforços per a promoure l'educació, la cultura i l'esbarjo a la ciutat de Mataró i el seu entorn.
-
Que els nens comencin la funció
Per a contagiar als assistents de l'esperit del nou establiment, els seus promotors es van empescar una curiosa manera d'inaugurar-lo: superar les dotze proves d'Actua, parodiant el darrer volum d'Astèrix, Les dotze proves d'Astèrix. Tots els participants podien pintar mascares, tastar una poció màgica, fer un taller d'anelles de cintura, aprendre a travessar un armari màgic o menjar-se i cruspir-se un núvol de sucre de color blau com el logotip de la botiga.
A la inauguració els nens van ser els protagonistes. Mentres es sentien els parlaments de la consellera, els presidents i l'alcalde, els xiscles dels nens i nenes ressonaven per les parets blanques de la botiga. Figures petites corrien excitades entre les personalitats polítiques, econòmiques i socials que havien vingut a assistir a l'acte. Feien corrua, es movien entre les cames de pantalons planxats amb ratlla de canalé.
Actua va engegar ahir oficialment el seu viatge amb la il·lusió i l'aprenentatge com a línies d'atac. Ara els nens han de començar la funció. Ja ho deia en el seu parlament el narracontes Pep Duran: "L'aprenentatge per contagi és bo". Amb una plaça de Can Xammar al davant mateix i unes prestatgeries tant plenes, aprendre i descobrir a Actua segur que serà fàcil.
Comentaris