L’acte més multitudinari del Carnestoltes arriba aquest cap de setmana carregat de les il·lusions de tots els participants. Les comparses d’entitats i associacions de la ciutat porten mesos treballant en les disfresses i coreografies que recorreran els carrers de Mataró. L’AMPA del Col·legi Divina Providència és una de les entitats que participa a la Rua per primera vegada. La seva comparsa compta amb uns 120 components, entre nens, pares i familiars de l’escola. “Hi ha hagut molta acceptació, La idea que vam presentar a la primera reunió va agradar molt i en dues setmanes vam passar de 70 a 120 components”, expliquen les organitzadores.
Aconseguir una bona posada en escena d’una comparsa tan nombrosa requereix una feina constant al darrere i una bona organització. “Vam començar a repartir tasques: fer encàrrecs de roba, fer els patrons, tallar disfresses entre les mares de l’escola... Hem estat un parell de mesos treballant”, reconeixen des de l’escola Divina Providència. “Molts familiars s’han ofert voluntaris per cosir-nos les disfresses gratuïtament”.
La colla gegantera de l’escola bressol El Xumet també participa a la Rua de Carnestoltes per primera vegada aquest any. Als aproximadament 125 participants entre nens, professors i pares, se’ls hi suma el gegant de l’escola bressol. La sorpresa de la temàtica es manté fins l’últim moment, tal com han volgut les professores d’El Xumet: “La disfressa l’hem decidit les educadores i només la sabem nosaltres. Els pares no saben de què van disfressats ni ells ni els seus nens fins el dia de la Rua”.
La colla gegantera Mare de Déu de Lourdes hi participa amb una comparsa formada per uns 60 components, entre nens i adults. “Fa un mes i mig que portem preparant-la. Cada setmana hem anat quedant a una nau que ens deixen a Mataró i allà hem fabricat la carrossa que portarem, la indumentària, els accessoris...”, expliquen. Tot es paga de forma individual. “Es fa un pressupost del que pot costar tota la disfressa i cada nen i família paga la seva indumentària”.
La sonorització unificada
La Rua de Carnestoltes presentarà enguany una millor il·luminació de les comparses, més potència de la sonorització i la unificació de la música de tota la comitiva. El tema de la sonorització unificada preocupa a les diferents comparses. Cadascuna ha aportat la seva cançó als organitzadors de la rua (Cultura de l’Ajuntament) els quals s’han encarregat de muntar-la en una única peça musical que dura tota la comparsa.
D’aquesta manera, sona la mateixa música per a tots però dins d’aquesta peça cada comparsa té la seva pròpia cançó amb la seva pròpia coreografia. Això ha suposat problemes per aquelles comparses que porten música pròpia amb tambors, com a Divina Providència: “A falta de dues setmanes ens van avisar de que no es podria portar música pròpia, quan teníem la comparsa ja preparada per sortir tocant”. L’escola bressol El Xumet també defensa la importància de tocar música pròpia en directe: “La batucada és part de la disfressa i tenim el ball preparat amb la nostra música i ritme, no amb el dels altres”.
Possibles millores
Algunes entitats opinen que es podrien introduir millores a la Rua. “El trajecte de la Riera al Parc Central és molt pobre, amb molt poca llum i ambient”, asseguren els del Col•legi Divina Providència. A més, aposten per a què la rebuda al Parc Central estigui més ben organitzada: “Quan hi arribes es dispersen totes les comparses i res més. Caldria una entrada millor on algú donés la benvinguda a cada comparsa”.
-
Absències notables
Dues de les entitats que acostumen a acaparar premis a la Rua, les associacions de veïns de Via Europa-Nou Parc Central i dels Molins, no participaran enguany a l’esdeveniment. En ambdós casos, lamenten la manca de temps i de recursos per poder estar a l’alçada d’altres anys. “Aquest cop la gent no s’ha animat, malgrat que hem fet promoció amb temps”, expliquen des dels Molins. A Via Europa, a més, es mostren una mica desil•lusionats amb la Rua. “Creiem que no té el pes que mereix a la ciutat, mai en sortim contents”, destaca el president de l’associació, José Maria Cano, que lamenta que a les comparses no se les tracta prou bé. “L’organització ens demana que fem gaudir al públic i alhora impedeix que nosaltres gaudim de participar a la rua”, afirma.
L'AMPA de Divina Providència, preparant la seva coreografia
Comentaris