Durant els seus primers cinc anys de vida, Casa de la Música de Mataró ha programat més de 500 concerts, el 80% de grups catalans, als quals han assistit al voltant de 50.000 persones. Aquestes són les dades més destacades de la feina que ha realitzat durant aquest lustre el projecte liderat per Visualsonora, l’IMAC i l’Institut Català d’Indústries Culturals (ICIC). Una iniciativa cultural que reuneix administració pública i sector privat, pionera quan va néixer a Mataró i que amb el pas del temps s’ha convertit en un projecte de país, amb una xarxa amb quatre “cases” més repartides pel territori català. Més enllà de la programació de música en viu, la Casa de la Música de la capital maresmenca compta amb unes línies de treball menys vistoses però que representen l’autèntic leitmotiv de l’organització. Suport a la creació, promoció de nous grups, activitats educatives i per al públic infantil o feina colze a colze amb músics i entitats locals, entre altres tasques “de formigueta”, en paraules del director del Projecte, Jordi Herreruela. Acompanyat del president de l’IMAC, Sergi Penedès, han fet balanç aquest dilluns d’aquests cinc anys donant vida a la música popular a la ciutat.
Casa de la Música va néixer a Mataró com un projecte que “se sortia de la norma”, segons Herreruela. Un conveni a tres bandes, amb el consistori i la Generalitat donant suport a la iniciativa de la cooperativa cultural Visualsonora, amb la idea de fer arribar la música a tota la població. Un objectiu “naïf, però que ha acabat “exportant-se al país”, ha assegurat Penedès. Actualment són cinc “Cases”, a Mataró, Salt, Hospitalet, Terrassa i Manresa, i Granollers i Reus podrien sumar-s’hi en els propers mesos. El treball en xarxa permet afrontar projectes més complexos i costosos, com ara la iniciativa Musiquetes per la Bressola realitzada a les escoles de primària. En l’àmbit local, Casa de la Música ofereix una interminable llista d’activitats i línies de treball, amb tallers, seminaris i masterclass per a músics amateurs i professionals, suport a artistes de la zona amb el Banc de Proves o el conveni amb el Col·lectiu de Músics del Maresme, la promoció de grups musicals com la Tukumba (batukada d’estudiants d’instituts de la ciutat), Gospel Sons o Big Band Jazz Maresme, audicions a les escoles o el Discconcert.
Des de l’any passat, Casa de la Música ha potenciat especialment el suport a la creació, amb beques i tallers. Un dels principals reptes de futur és consolidar aquest àmbit, més descuidat en els inicis del projecte. Herreruela ha assegurat que no és casualitat que el revifament del pop cantat en català, amb grups com Antònia Font, Amics de les Arts o Manel, hagi coincidit amb la xarxa de Cases de la Música. I també ha assegurat que, en l’àmbit local, s’ha notat una gran evolució dels grups mataronins en els darrers cinc anys. “Tenim bandes de qualitat que poden aplegar 300 o 400 persones, cosa que abans no passava”, ha assegurat.
Estrena de la fanfàrria
Per celebrar el cinquè aniversari de Casa de la Música i alhora fer més visible la seva tasca, s’organitzarà aquest dissabte, dia 6, a la plaça de Santa Anna una festa popular. El principal reclam d’aquesta cita és l’estrena de la fanfàrria The BrasVille Walkers, una nova formació multitudinària impulsada per Casa de la Música que s’afegeix a Gospel Sons i a Big Band Jazz Maresme. Herreruela s’ha mostrat “molt il·lusionat” amb aquest nou projecte, que segons ell “donarà molta vida” a les celebracions populars de la ciutat. El Director de Casa de la Música ha comparat la nova fanfàrria amb grups com Los Labradores o Always Drinking Marching Band. La festa també comptarà amb un taller de construcció d’instruments de percussió amb materials reciclats, i amb una exhibició de la batukada jove Trukumkà. I a la nit, concert de Gerard Quintana al Casal, dins del cicle de Músiques Tranquil·les.
-
Col·laboració tot i el Cruïlla
Tant Penedès com Herreruela han assegurat que la col·laboració entre l'Ajuntament i Visualsonora en el projecte de Casa de la Música no s'ha vist ressentida a causa de la marxa del festival Cruïlla de Cultures, malgrat la polèmica generada quan es va anunciar l'adéu d'aquest esdeveniment. Són dos qüestions completament separades, seguim treballant conjuntament amb o sense festival, perquè l'IMAC també és Casa de la Música, ha dit el regidor de Cultura. De fet, Casa de la Música no ha estat mai l'organitzadora del festival, malgrat que la fórmula sempre ha generat certa confusió ja que Visualsonora, com a impulsor del Cruïlla, també havia comptat en cada edició amb la col·laboració econòmica de l'Ajuntament i de l'ICIC.
Herreruela i Penedès, abans de la roda de premsa
Comentaris