El final de Matinades, amb Santa Maria al fons. Foto: R. Gallofré
El final de Matinades, amb Santa Maria al fons. Foto: R. Gallofré

Les Matinades desperten i emocionen Mataró de bon matí del 27

Els balcons i les terrasses particulars substitueixen carrers i places i el final de Matinades a Santa Maria esdevé una pulsió de sensacions

GEMA

Set del matí i primers coets al cel. És 27 de juliol i Mataró celebra la diada de Les Santes fent Matinades. La recuperació d’un d’aquells rituals compartits sense els quals no es pot entendre la Festa Major de Mataró ha tingut avui un pòsit emocional potser major. La ciutat s’ha despertat i s’ha emocionat. No és poca cosa en el marc d’unes Santes sense molts dels moments més viscuts.

L’any passat no n’hi va haver, de Matinades. Se’n van fer de clandestines, sí, i va haver final amb traca de petards a Santa Maria mentre les campanes repicaven a Ofici. Però no hi va haver la confluència d’itineraris, ni l’acceleració del ritme dels coets a mesura que avancen, ni el convit estès arreu de la ciutat (dels extrems al cor) mentre els més i menys mandrosos hi cauen: deu ser que és el dia de Les Santes.

9107D63E C468 4F12 866A A87B503C8E87

En l’edició dels reinvents i les versions, les Matinades d’aquest any s’han fet sense cercaviles als carrers. Amb itineraris que tiraven coets des del carrer i cases particulars que han obert balcons i terrasses als grups de grallers.

Banner Santes Mataró

Un dels darrers tocs de Matinades, en una terrassa prop de Santa Maria. 

Especialment epidèrmic és el final de Matinades. El compte enrere a les nou del matí. Els diferents grups s’han disposat en balcons i terrasses de la rodalia de la Plaça de Santa Maria i no han parat de tocar el toc propi de Matinades. Una vegada i una altra. Fins el punt de les nou, quan les campanes i els morterets han pres el relleu en l’escomesa de comunicar la bona nova del dia a tota la ciutat. 

En unes Santes sense carrer ni cercaviles, de rituals i sonoritats encapsulades, el garbuix desacompassat entre els diferents tocs ha estat una mena d’esclat evocatiu de Les Santes, en el seu matí més honorable, en una d’aquelles seqüències que si sempre agraden aquest cop han emocionat més i tot.

Petards i campanes per rematar les Matinades

 

Comentaris (8)

A qui interessa? Fa 1 mes
Això de tirar petads dues hores seguides només interessa als quatre brètols que els tiren, i encara perquè els paga l'Ajuntament. Si els petards se'ls haguessin de pagar ells de la seva butxaca, segur que no en tirarien tants.
pepet Fa 1 mes
El millor seria no fer res, no tocar les campanes perquè desperten a la gent, no tirar coets perquè molesten als gossos, no fer concerts perquè els veïns es molestin...Jo voto per quedar-nos tots a casa i mirar Sálvame a totes hores. SI tot això us molesta és que no estimeu Mataró.
Que no molestin Fa 1 mes
Que facin el que vulguin, encara que es vulguin tirar al tren, però que no molestin.
Maria Carme Fa 1 mes
Ens hauriem de plantejar molt seriosament aquestes "mal enteses" tradicions, de foc i soroll: Ja no te sentit aquesta enorme contaminació acústica i de l'aire que respirem. Quan a tot el mon s'estan fent politiques de proteccio del medi ambient, aquí ens dediquem a cremar milers de euros contaminant l'aire amb sofre i fum, i a omplir l'aire de perillosos decibels. Ens ho hauriem de fer mirar, no?, senyors de l'Ajuntament? O acabarem matant cristians amb lleons, que es una tradició mes antiga
Molt ben dit! Fa 1 mes
Comparteixo tot el que dius, Maria Carme.
Marta Fa 1 mes
A mi no m’ha emocionat gens, al contrari. Les tradicions poden canviar i evolucionar. Dues hores de petards em sembla absurd i molt molest, especialment per a persones malaltes i per a bèsties, com ara els gossos, que ho passen molt malament. (no sortiu amb la resposta fàcil de les caques de gos al carrer, que no és el debat i, a més, jo les recullo!).
preguntó Fa 1 mes
Per què paleu els mitjans en nom de tot Mataró quan això d'emociona solament és a uns quants perquè a la majoria li fot escoltar soroll grans, un per estrident i desagradable i sobretot els que falteu el respecteu com gent malalta, nens, i fins i tot animals perquè uns quants gaudeixen d'algo que la majoria no entén.
Paco Fa 1 mes
Suerte que todavía somos muchos los que nos emocionamos y no nos molestan ni los petardos ni la música. Glòria a Les Santes!!
mataronina Fa 1 mes
tu ho has dit sou encara, perquè a la llarga això com els toros i qualsevol acte molestòs, decadent, antic i primitiu sense gust, doncs que tendirà a desapareixer perquè cada vegada agrada a menys el plaer d'escoltar sorolls estruendos com un petard i molestar als demés entre molts hi han nens, animals i fins i tot gent amb enfermetats. però clar s'ha de tenir una mica empatia i sensibilitat i aquest primitius no està clar ja que solametn pensen en ells, la majoria o els demés no existe
Qúestió de gustos... Fa 1 mes
Està bé que t'agradi. Hi ha gustos per tot. Però no es pot estar molestant innecessàriament amb petards durant una hora o dues a qui no hi vol participar.
El merguin Fa 1 mes
Emocionen? A quién, dos horas de petardos sin sentido ninguno. Nada más que tocar los cataplines de buena mañana. Menudo inventó ..
Santi Fa 1 mes
Per mi és un acte antic, molest, contaminant, de mal despertar. Sincerament no hi trobo cap punt positiu. Molestar tot el veïnat...

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive