Mathias Enard
Mathias Enard

V. B.

Mathias Enard i Robert Juan-Cantavella formen tàndem a Robafaves

Els dos escriptors protagonitzen una nova cita del cicle ‘Nous narradors contemporanis', que es va haver de suspendre el mes de juny passat

El cicle Nous Narradors Contemporanis viu la seva tercera cita aquest dimecres, dia 7, a la llibreria Robafaves. En aquesta ocasió, els protagonistes del cicle són els escriptors Mathias Enard i Robert Juan-Cantavella. El tàndem havia de ser a Robafaves el passat 21 de juny, però un problema de salut de l'autor francès ho va impedir. Afincat des de fa anys a Barcelona, Enard és un dels narradors en llengua francesa més destacats del moment. Després de cursar estudis d’àrab i persa, va viure a l’Orient Mitjà abans d’establir-se definitivament a la capital catalana. Actualment exerceix de professor d’àrab a la Universitat Autònoma de Barcelona, i ha participat en revistes culturals com la barcelonina Lateral i la parisenca Inculte.

Després de les seves tres primeres novel·les (La perfección del Tiro, Remontando el Orinoco i Manual del perfecto terrorista), Enard va publicar Zona, llibre amb el qual va assolir un gran èxit de crítica i que li va valer el prestigiós premi Decembre. Definida com un dels grans esdeveniments de la ‘Reentré’ literaria del 2008, és l’al·lucinat retrat d’un espia i els seus torturats records, rememorats durant un viatge en tren de Milà a Roma. Posteriorment, Enard ha publicat una novel·la totalment oposada en la temàtica, estil i concreció. Parla’ls de batalles, de reis i d’elefants, finalista del Goncourt 2010, s’ambienta en la Istanbul del segle XVI, a la qual hi desembarca el gran artista del renaixement Michelangelo Buonarroti per fer front a l’encàrrec del soldà Baiazet: dissenyar un pont sobre el Corn d’Or. Enard va trobar la inspiració per aquesta novel·la durant els seus dies com a escriptor resident a la Vila Medici de Roma.

Robert Juan-Cantavella és el traductor al castellà de les obres d’Enard, i va coincidir amb ell a la revista Lateral. L’escriptor valencià, a més, ha publicat tres novel·les i un llibre de relats. El seu darrer llibre porta per títol Asesino Cósmico, i es tracta d’una novel·la fantàstica inspirada en les revistes pulp i en els ‘llibre de duro’ que es van fer molt populars a l’Estat espanyol durant els anys 70 i 80 i que congregaven gèneres com la novel·la negra, el terror, la ciència ficció o el western. Precisament un dels autors més destacats d’aquests llibres, Curtis Garland (pseudònim de Juan Gallardo) escriu un dels caítols d’Asesino Cósmico. Robert Juan-Cantavella també ha publicat els llibres ‘El Dorado’ (que reprèn la tradició del periodisme-gonzo), el llibre de relats Proust Fiction i la novel·la experimental Otro.

Nous narradors contemporanis és un cicle coordinat per Jordi Carrión i Manel Guerrero, de l’associació ACM, amb el suport de l’Ajuntament de Mataró. El seu objectiu és donar veu a la nova generació literària que conforma el panorama narratiu català i espanyol actual. Pel cicle, que té lloc a Robafaves, ja hi han passat els escriptors Jordi Puntí, Lolita Bosch, Manuel Vilas i Agustín Fernández Mallo. Els autors dialoguen entre ells i amb el públic assistent, parlen del conjunt de la seva obra i llegeixen textos inèdits.

Dimecres, dia 7. A les 7 de la tarda a la llibreria Robafaves

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive