Una seixantena de metges i cent cinquanta infermeres treballen al Programa Pades d'atenció domiciliària i equip de suport a Catalunya, una iniciativa sanitària que atén les persones que han decidit afontar la recta final de la seva vida des de casa i en companyia de la família. Xavier Busquet, metge bagenc, i Esther Valverde, infermera mataronina, formen part d'aquest contingent i recentment han unit forces per donar a llum Aprendre a morir: vivències al costat de la mort, sorgit de la necessitat de mostrar llurs vivències i les d'altres professionals mèdics al costat d'aquests malalts.
Vivim d'esquena a la mort, va manifestar Xavier Busquet en l'acte de presentació a Mataró d'Aprendre a morir, que va tenir lloc dijous al vespre a la llibreria Robafaves. Sovint pensem que amagant la malaltia al malalt pensem que l'ajudem, però molts cops aquest ja sap què té i se n'ha de parlar per afrontar-ho, va afegir Esther Valverde, que també s'ha encarregat de les il·lustracions del volum.
Valverde va assenyalar que en l'àmbit sobre el qual tracta el llibre, cures pal·liatives, el malalt i la família són la unitat a tractar. A més, va remarcar que el familiar i cuidador és el principal aliat que tenim, ja que acompanyen el malalt en aquesta etapa i són el més important per a ell. Busquet, per la seva banda, va parlar de l'alleujament del patiment dels moribunds: Els metges també podem procurar la bona mort de les persones: avui dia ja no cal morir patint, va dir.
A l'acte també hi van intervenir Jaume Terribas, vicepresident de l'Institut Borja de Bioètica, i Xavier Balanzo, cap de medicina intensiva de l'Hospital de Mataró. Terribas va explicar que l'Institut Borja ha col·laborat en el finançament de l'edició del llibre perquè feia falta i trenca tabú de la mort. Balanzo no va dubtar a expressar que cal aprendre a morir des del naixement. Segons Valverde, però, aquestes vivències al costat dels malalts no sols ensenyen a afrontar la mort: Hem après al costat dels malalts ens han ensenyat a viure, va concloure.
Comentaris