Una sessió de formació amb els cossos de seguretat
Una sessió de formació amb els cossos de seguretat

V. B.

Voluntaris per a situacions d'emergència, una porta cap a la integració

Nova Ciutadania lidera el projecte Grundtvig, que forma voluntaris d'origen immigrant per estar a disposició dels cossos de seguretat i d'emergències

Formar persones immigrants com a voluntàries per tal de què puguin col·laborar en situacions d’emergència. Aquest és l’enunciat del projecte Grundtvig Protect, finançat per la Unió Europea i que involucra quatre ciutats: Berlin, Amsterdam, Viena i Mataró. La capital del Maresme se suma a aquestes tres grans capitals europees per treballar en xarxa en aquesta iniciativa que vol promoure l’acollida i la integració dels ciutadans nouvinguts. A més, es realitzen accions de sensibilització entre els cossos de seguretat i emergència de la ciutat, sobre la diversitat lingüística i cultural de la població nouvinguda de la ciutat.

“Volem formar persones nouvingudes, que estiguin integrades en el teixit associatiu de la ciutat, com a voluntàries perquè puguin donar suport als cossos de seguretat i d’emergències”, explica Josep Palacios, cap del servei de Nova Ciutadania de l’Ajuntament. El projecte, que s’allarga fins a l’any 2004, consta de 70 hores de formació teòrica, amb tècnics de protecció civil, Creu Roja, Policia Local, Mossos i Bombers; i 30 hores pràctiques, amb visites als diversos departaments que es dediquen a seguretat i emergències i tractar qüestions com urgències mèdiques i traumàtiques, accidents de trànsit o protocols d’actuació en cas d’incendi. L’objectiu és crear una bossa de voluntaris que estiguin disponibles quan es produeixi una emergència o una catàstrofe a la ciutat.

Els països d’origen de moltes de les persones nouvingudes de Mataró pateixen mancances en matèria de protocols d’emergències. “Estan molt menys controlats i pautats que aquí”, resumeix Palacios. Això implica que quan hi ha un problema i aquestes persones volen ajudar, en realitat “acaben entorpint l’acció dels cossos de seguretat”, apunta. El projecte Grundtvig vol donar-nos les eines i coneixements necessaris per actuar correctament, posar-se a disposició dels professionals i ser realment útils. Una qüestió pràctica que ha de beneficiar el conjunt de la ciutadania, i alhora potenciar la integració d’aquests col•lectius. El treball es realitza amb persones que estiguin en associacions, per tal que facin de corretja de transmissió amb la resta de membres de les seves comunitats.

El projecte va arrencar el juny de l’any passat, i des de llavors el servei de Nova Ciutadania ha entrevistat una trentena de persones disposades a participar en aquesta iniciativa. Una xifra força superior a la que de moment han aconseguit la resta de ciutats participants en el projecte, malgrat la seva dimensió molt superior a la de Mataró. El TecnoCampus va acollir a finals de mes de març una trobada entre les quatre ciutats que treballen en el projecte. “Es van sorprendre amb les xifres que els vam presentar” explica el cap de Nova Ciutadania. Segons ell, el valor afegit que aporta Mataró al projecte i que la diferencia de les tres altres capitals és, per una banda, treballar amb persones que formin part d’associacions; per l’altra, sensibilitzar els cossos de seguretat i emergència sobre les costums, cultures i llengües que predominen entre els ciutadans nouvinguts.

Grundtvig Protect té un cost d’uns 67000 euros a repartir en tres anys, el 75% dels quals estan finançats per la Unió Europea i el 25% restant, per l’Ajuntament i la Creu Roja.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive