Alfons Canela Junts per Mataró. “Volem entrar al govern per incidir realment en la ciutat” Foto: R.Gallofré
Alfons Canela Junts per Mataró. “Volem entrar al govern per incidir realment en la ciutat” Foto: R.Gallofré

“Volem entrar al govern per incidir realment en la ciutat”

10 preguntes i 10 respostes del candidat de Junts per Mataró Alfons Canela

Alfons Canela lidera per segones eleccions municipals seguides l’espai de Junts per Mataró tot i que explica les diferències enormes entre el moment de fa quatre any i el d’aquest 2023. Amb un partit rodat i un grup local que ha tingut protagonisme durant el mandat bo i quedar penúltims dels cinc partits amb representació, Canela espera poder recuperar suports i sortir reforçats d’una contesa electoral en la que hi té més candidatures fent-li la competència per un vot similar. L'hem entrevistat al Bar Canaletes, a la Plaça de Santa Anna. 

Com estàs vivint aquesta campanya electoral i quina diferència hi ha amb la teva primera, el 2019?

Com alcaldable noto que tinc més experiència i coneixement de la institució i de la vida política de la ciutat. La primera campanya va ser molt sobrevinguda i aquest cop hi ha un equip, un programa, la feina del grup municipal propositiva durant quatre anys en temes com llicències, cultura, infraestructures… aquest bagatge es nota en aquesta campanya.

Si algú enyora l’època de l’Alcalde Mora a qui ha de votar, a Junts i Alfons Canela o a Mataró ens Mou i Quim Fernàndez?

Tothom ha de votar a qui se senti representat i interpel·lat. Nosaltres presentem una proposta realista sobre com veiem la ciutat i com pot millorar i créixer i a partir d’aquí, més que mirar enrere el que hem de fer és mirar endavant. La majoria de la ciutadania no mira enrere, veuen la ciutat d’ara, el que no hi funciona i a partir d’aquí l’opció que més els encaixa amb les seves idees.

Junts és qui té una idea més concreta de què fer a Can Cruzate, que està a punt de ser tota municipal.

Ja no és el què, és el com. Coneixent com funciona Mataró jo ja veig a venir que començarem amb un debat etern sobre què s’ha de fer o deixar de fer a Can Cruzate amb pros i contres i tota la pesca. El que nosaltres diem és que la Plaça de l’Ajuntament està molt saturada d’equipaments culturals com la Biblioteca Popular, Can Serra, Can Palauet, el que ha de ser la casa de Puig i Cadafalch… i és llavors quan penses que potser més que un altre equipament on fa anys que hi ha runes i és un niu de merda el que ens hauríem de plantejar és obrir espais, prescindir de l’edifici i tenir la Plaça Gran connectada com a nou gran espai de ciutat.

També amb la Plaça de les Tereses proposeu una reforma integral.

El Pla d’Impuls del Centre de moment ha consistit en canviar paviments i carrers, alguns amb més gràcia que d’altres. A la Plaça de Santa Anna l’altre dia ballàvem sardanes i les rajoles també ballaven… i arreglar la Riera sense pacificar-la. Però nosaltres creiem que amb la Plaça de les Tereses no es pot fer això mínim. És un nus que no s’ha desllorigat i que comença a generar problemes de mobilitat com els del Torrent. Proposem que la plaça deixi de ser una barrera arquitectònica i passi a ser peatonal, amable, sense vehicles donant-li la volta Ens imaginem un vial que vagi del carrer de Montserrat fins al Torrent, alliberant les façanes i aprofitant per fer espais comercials, hostaleria, restauració… cal posar-nos-hi ja amb la Plaça de les Tereses.

Alfons Canela Junts per Mataró. Foto: R.Gallofré
Alfons Canela Junts per Mataró. Foto: R.Gallofré


El problema de l’Ajuntament de Mataró és de què o de com, és de fons o és de formes?

Nosaltres creiem que l’administració necessita dues transformacions: l’una és sortir dels cicles polítics a l’hora de fer polítiques públiques. Ho hem vist amb els impostos, que s’apugen els dos primers anys de mandat i després es congelen tot i la inflació i ho hem vist també amb les obres públiques, que abans de les eleccions sembla que hi hagi un Pla Marshall. Aquest any sembla que se’ls hagi escapat de les mans i tot… però tot és resultat d’unes dinàmiques de funcionament. Cal establir un servei que vegi Mataró a anys vista reformant Via Pública i Contractació i després hi ha un altre tema molt important que és introduir la col·laboració público-privada. Estic pensant en llicències, on volem que els col·legis professionals s’hi puguin implicar o també per exemple en el Port de Mataró on fa falta un Club Nàutic independent que revitalitzi una mica tota la zona i li doni vida al Port. O amb Les Santes, que volem que hi hagi un patrocini important que introdueixi noves maneres de fer. No ens fa por avançar amb un peu al sector públic i l’altre al privat. 

Precisament, Junts presenta una llista que es vanta d’incloure autònoms i empresaris. Ja podran canviar aquestes maneres de fer de l’Ajuntament?

Fàcil no ho serà però segur que entrar gent amb una visió diferent de les coses ajudarà. I no és una cosa només de Mataró, en tota l’administració pública, a tots els nivells hem de reduir el decalatge entre públic i privat. Posem un exemple: l’ajuda ‘Aixequem persianes’. L’Ajuntament el dissenya i es queda tan ample però després analitzem: aquest programa realment ajuda a revitalitzar el comerç o fa que vinguin botigues de carcasses de mòbils que molta gent ja ni es mira? Nosaltres tenim a la Mònica Masramon de número 3, que ve del comerç i que insisteix molt que fa falta comerç de nova implementació, que ens diferenciï, defineixi i ens faci més atractius.

El problema de Mataró és la seguretat o la desigualtat entre mataronins?

Molts dels problemes de Mataró venen d’aquesta desigualtat. Podem parlar de seguretat o d’habitatge, per exemple. El problema és que la gent cobra sous paupèrrims i Mataró té una renda per càpita molt baixa. Una de les funcions de l’Ajuntament és revertir la situació de baixos ingressos, de poca feina de qualitat. Amb la seguretat el que passa ara, però, és que hi un problema important i cal dir les coses clares. Fem-ho: per nosaltres al delinqüent, pal. Qui se salta la llei, se’l condemna. I més enllà de dotar de més recursos a la policia, nosaltres proposem la figura del gestor de seguretat perquè entenem que la Policia Local ha d’anar cap aquí: algú que té una visió global per poder prevenir, amb coneixement de barris i comunitats. Necessitem una policia amb un coneixement íntegre de tota la societat mataronina.

Amb el projecte de la nova Estació en marxa… hi ha partit per plantejar canvis ferroviaris importants a Mataró?

És clar que jo no puc sortir aquí a dir que amb quatre anys farem possible el projecte de traçat orbital amb l’estació al Parc Central i tota la pesca però em sap molt greu que Mataró hagi renunciat a un projecte que canviaria totalment la ciutat. Jo crec que tots els partits hauríem de dur al programa la reivindicació del nou traçat ferroviari perquè reforçaria tots els barris. No s’hi val a dir que això és impossible: jo hi sóc per un canvi de mentalitat que no renunciï a fer possible aquest projecte. Altra cosa és la nova estació que proposen a 200 metres de l’actual: em sap greu que vingui la senyora Raquel Sánchez com a Ministra d’Infraestructures i ens sigui que perquè els interessa a ells tenir un pati de vies aquí a Mataró de l’R1     ens farà una estació que lligarà amb la ronda. I això sense preguntar a ningú de la ciutat si ens sembla bé o no, si interessa o no… i passant-nos el pla de mobilitat pel forro. Tenir aquesta estació allà hi ha moltes conseqüències a efectes de mobilitat perquè una estació d’autobusos hauria de ser intermodal. La nova estació és un projecte fruit d’un error de planificació. 

Alfons Canela Junts per Mataró. Foto: R.Gallofré
Alfons Canela Junts per Mataró. Foto: R.Gallofré

Quin tipus de propostes només progressaran amb Junts a l’Ajuntament i amb rellevància?

El primer que farem és un pla d’infraestructures per definir què ens fa falta i a on. La manera actual de gestionar necessitats i equipaments és un joc d’ous: que si ara vull una comissaria al Menéndez Y Pelayo i després un auditori més enllà. Això no pot ser una tómbola, ha de ser planificació a anys vista. El segon seria un canvi radical al servei de llicències i en tercer lloc Can Marfà i el Vapor Gordils. Veiem que ara mateix no hi ha cap idea més enllà de si hi hem de guardar els gegants o no… i nosaltres proposem la rehabilitació de les nau i un pla d’usos pel Vapor com a equipament cultural i a Can Marfà buscar que s’hi puguin fer fires de negoci més que no pas més museu. Ens hem d’emmirallar amb França i veure com posen en valor el patrimoni industrial. O amb el Rec d’Igualada, si vols un referent més proper.

Quin rol us imagineu tenint en el futur consistori? A qui podria donar suport Junts per Mataró?

Amb Vox no pactarem, està clar. Entrarem i la idea és incidir en la política mataronina i això passa per entrar a govern. A qualsevol preu? No. Ens imaginem un pacte de coalició en el que pugui dur a terme idees i propostes pròpies. Els cinc primers de la llista tenim feina i no venim a la política a guanyar-nos la vida. 

Arxivat a:

Comentaris (5)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive