Sarai Martínez i Mariona Noé signen Visibilitzar la invisibilitat
Sarai Martínez i Mariona Noé signen Visibilitzar la invisibilitat

Visibilitzar la invisibilitat

La regidora Sarai Martínez i la bibliotecària Mariona Noé, d'En Comú Podem Mataró, defensen el nom de Maria Antonieta Cots Miralpeix per la tercera biblioteca

S'apropa el 8 de març, el Dia Internacional de les Dones treballadores, i una vegada més, podrem sentir paraules grandiloqüents sobre la igualtat i suport incondicional a la lluita de les dones.

I ara, precisament, que a Mataró s'està decidint el nom de la tercera biblioteca de la ciutat, volem aprofitar aquestes línies per a visibilitzar una dona de referència al món cultural català: la Maria Antonieta Cot i Miralpeix, bibliotecària nascuda a Mataró el 1910, que treballà a la Central de Biblioteques Populars, entitat des de la qual es dona suport a la gestió i a l'organització de les biblioteques. M. Antonieta Cot treballà a la Central, primer com a col·laboradora, i des del 1969, com a directora, fins que es jubila, el 1980.

M. Antonieta Cot fou una gran defensora de les biblioteques populars durant la República. I durant el franquisme, s'afegí a la resistència de la cultura i llengua catalanes. A partir de la dècada de 1960, quan la situació del país començava a canviar i es multiplicaren les iniciatives culturals en reivindicació de la llengua i cultura catalanes; des de la Central de Biblioteques, M. Antonieta Cot, organitzà tota mena d'actes i activitats per a contribuir a la represa cultural del país. 

Juntament amb moltes altres professionals, M. Antonieta Cot, forma part del moviment de resistència franquista, i treballa intensament perquè la llengua catalana torni a tenir un lloc en les col·leccions de les biblioteques populars i en la vida pública. Sense totes aquestes dones bibliotecàries, lluitadores i compromeses, sense la constància i perseverança de la seva tasca àrdua i anònima, feta en condicions adverses i recursos precaris, les biblioteques públiques municipals tan valorades avui, no haurien estat possible.

Ara que arriba el 8 de març,  reclamem que les paraules grandiloqüents sobre la igualtat i suport incondicional a la lluita de les dones, es converteixin en fets concrets i tangibles, per tal de donar suport a la visibilització de les grans invisibilitzades de la història: les dones. Dones que des del seu esforç diari han aconseguit que arribem al que som avui. Dones que a l'hora de rebre reconeixements són relegades a l'oblit. L'oblit al nomenclàtor dels nostres carrers, als noms dels equipaments, i als llibres d'història. 

Amb el nom de Maria Antonieta Cot i Miralpeix a la tercera biblioteca pública de Mataró, s'homenatjaria a totes aquelles persones que, malgrat les dificultats imposades per la dictadura, i de manera anònima i modesta, van saber mantenir viva la flama de la llengua i la cultura catalanes; i es lluitaria a favor de la igualtat d'oportunitats entre homes i dones en àmbits tan androcèntrics com és el cas de la denominació dels noms dels edificis culturals de la ciutat de Mataró; tenint en compte que actualment hi ha dues biblioteques que porten nom d'home.

Amb tot, és de justícia, doncs, reconèixer la labor de Maria Antonieta Cot i Miralpeix, donant-li l'oportunitat de ser reconeguda al millor lloc possible: a la seva ciutat natal,  i en l'equipament des d’on va defensar  la cultura catalana i va centrar la passió de la seva vida, la biblioteca popular.

Mariona Noè Colomer, Mataronina, bibliotecària de professió i
membre del Consell de Cultura com a representant d'En Comú Podem Mataró.

Sarai Martínez Vega, Portaveu del Grup Municipal d’En Comú Podem Mataró

 

Arxivat a:

Comentaris (10)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive