La violència contra les dones augmenta en temps de Covid
La violència contra les dones augmenta en temps de Covid

La violència masclista s’accentua en temps de Covid

La commemoració del 25-N a Mataró posa l'accent en l'augment de les agressions i la violència contra les dones en context de conflicte com el generat per la Covid

La commemoració a Mataró del 25-N,  Dia Internacional contra les Violències Masclistes, es vincula enguany a les situacions de conflictes, aprofitant per una banda una efemèride, el 25è aniversari del final de la Guerra de Bòsnia, i, per l’altra la coincidència amb l’època actual de conflicte no armat però gravíssim a tots els nivells que ha generat la Covid. Per què s’estableixen aquests vincles? Es parteix de la base que les desigualtats que es donen en una societat, siguin del tipus que siguin, s’accentuen quan es produeix una situació de conflicte, com ara una guerra, i tot es porta a l’extrem. Això passa especialment amb la violència contra les dones i les nenes, que en aquests casos augmenta de manera molt greu, sobretot les agressions sexuals.

Però aquest fenomen no només es dona en casos de conflictes armats, sinó en altres períodes d’excepció com el que patim en l’actualitat, provocat per la pandèmia de Covid. Durant els períodes de confinament, moltes dones han hagut de compartir durant molts mesos un espai tancat, gairebé les 24 hores del dia, amb el seu possible agressor. Segons dades del juliol, el nombre d’atencions a dones per casos de violència masclista a Mataró va augmentar un 50% amb el desconfinament. Fins a l’octubre, el Servei d’Informació i Atenció a les Dones ha atès 245 dones per aquesta qüestió. “Durant aquests mesos hem hagut d’atendre casos molt més extrems i agreujats, vinculats a l’accentuació de l’angoixa i el patiment de les dones maltractades a causa de la pandèmia i del confinament”, explica Agnès Cabot, cap de secció de polítiques de gènere de l’Ajuntament. 

El programa d’actes d’aquest 25-N, promogut pel consistori en col·laboració amb el Consell Municipal d’Igualtat, Feminismes i LGTBI, és ambiciós malgrat les restriccions vigents. Té com a objectiu mostrar com la violència masclista afecta les dones en temps de conflicte, i com les víctimes afronten aquestes situacions, les seqüeles que els deixa i com poden revertir-ho i superar-ho. En el programa, a banda de la concentració de rebuig contra la violència masclista que tindrà lloc el dimecres, dia 25 davant l’Ajuntament (però que es convida a seguir per l’Instagram de l’entitat promotora, Teixit de Dones), també hi destaca la conferència que oferirà Alba Alfageme, psicòloga especialitzada en l’abordatge de les violències masclistes i sexuals, el dia 26 en format online, o l’obra de teatre ‘Sortida d’emergència, de pell i de fil’, al Monumental. Tot el programa d’actes es pot consultar en aquest link

Persones ateses al SIAD de Mataró (fins al 31 d’octubre)

 

Suport i assessorament a les víctimes

La commemoració del 25-N és una eina de sensibilització per al conjunt de la població sobre la xacra de la violència masclista, però també conscienciar a les dones que pateixen aquesta violència que poden trobar suports clau per fer front a la situació que pateixen. A Mataró el punt de referència és el Centre per a la igualtat i recursos per a les dones (CIRD), on s’atenen totes les dones del municipi que pateixen violència masclista o situacions de malestar derivades d’una desigualtat de gènere. Allà se’ls fa una escolta activa de la situació que viuen i es defineix un itinerari a seguir per resoldre-la, a través d’un servei d’assessorament psicològic i jurídic i també en coordinació amb els serveis municipals o municipals que poden ajudar a la víctima, en àmbits com l’econòmic, social, laboral o d’habitatge. A Mataró també hi ha el SIE (Servei d’Intervenció Especialitzada), de la Generalitat, que treballa específicament qüestions de violència masclista, on es treballa en la recuperació de la dona víctima de violència de gènere, i dels seus fills i filles. 

Les sabates vermelles

Sabates Vermelles

Sabates vermelles en un aparador de Mataró

Una activitat inclosa en el programa d'enguany del 25-N és l'exposició Sabates Vermelles, promoguda per l’entitat Teixit de Dones, que ha tingut una gran acollida entre el teixit comercial de la ciutat. Hi participen més de 50 establiments (entre ells la seu de Capgròs) que, fins al 28 de novembre, mostren als seus aparadors  la instal·lació de sabates vermelles i el nom de les 78 dones i infants que han estat assassinats des del mes de gener.  El vermell de les sabates representa el color de la sang i el dolor per la violència masclista i l'homicidi de milers de dones al món. 

 

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive