La revista Valors, una publicació de reflexió que des de fa un any s'edita a Mataró, presenta en el número de gener una entrevista a dos dels supervivents de "La tragèdia dels Andes protagonitzada per un equip de rugbi uruguaià l'avió del qual es va estavellar enmig dels Andes l'octubre de 1972. La falta de menjar els va obligar a menjar-se la carn dels que havien mort en l'accident, fet pel qual la història va donar al volta al món.
Els protagonistes són Roberto Canessa i José Luís Inciarte, més conegut pel sobrenom de Coche, dos dels viatgers de l'avió. De quaranta-cinc persones, només setze van poder tornar a casa després de setanta-dos dies, era la nit de Nadal. Tots ells portaven un fet marcat al cor i a la memòria: havien sobreviscut a la duresa dels Andes gràcies al companyerisme i les ganes personals de viure.
La revista presenta aquesta història com un testimoniatge dels valors que floreixen a l'èsser humà quan es troba al límit de l'existència. Les declaracions dels dos protagonistes, entrevistats per la mataronina Maria Salicrú-Maltas durant un recent viatge a l'Uruguai, són contundents. Un d'ells, el metge Roberto Canessa, qui va salvar la resta de companys caminant deu dies a peu a través dels Andes, confesa com el va sorpendre la conducta humana en aquells moments de desesperació. A les muntanyes vaig adonar-me que després d'haver perdut els elements més bàsics no tenir un lloc on dormir, el perill que ens matés un allau o no tenir res per menjar- a l'home se li desperten els instints més nobles, com la solidaritat, l'esperit de sacrifici o la valentia.
Per la seva banda, l'altre dels supervivents entrevistats, José Luís Coche Inciarte, també exposa els seus sentiments més intims: la projecció mental de la seva pròpia mort si en uns dies no eren rescatats, ja que segons ell en aquelles circumstàncies era més fàcil deixar-se morir que viure, i l'actual penediment per no haver donat més en aquella situació. Es tracta de dues entrevistes dures, molt personals i plenes dels valors més intensos de la condició humana.
A més, Valors, arrenca el seu segon any d'història amb una promoció per obtenir nous subscriptors. La publicació regala junt amb els dotze números següents de la revista el llibre El pessebre a Mataró. Història d'una tradició viva del mataroní Albert Dresaire per cinquanta euros. Aquesta revista es pot adquirir a diverses llibreries de la ciutat i a la majoria de centres religiosos de Mataró i localitats pròximes com Vilassar de Mar, Cabrils, Caldes d'Estrac, Premià de Mar i Sant Andreu de Llavaneres.
Comentaris