-
-

V. B.

Uns versos en record del Poeta Punsola

Diverses entitats s'uneixen en una comissió que ret homenatge al poeta mataroní amb diversos actes en record del 60è aniversari de la seva mort

Josep Punsola, el poeta Punsola, va ser un personatge clau perquè l’activitat cultural tingués un fil de vida en un dels períodes més grisos de la ciutat, i el país, al segle XX. En plena postguerra, amb el franquisme més recalcitrant estenent una manta sobre tot el que feia olor a creativitat, reivindicació cultural o certa catalanitat, ell va ser un dels pocs que, amb les seves creacions personals o com a promotor de diverses activitats, va aconseguir que la ciutat aixequés una mica el vol i no se sumís en una apatia total fruit de la repressió estatal. Però va morir l’any 1949, amb 36 anys, estroncant-se una carrera que l’hauria pogut portar molt lluny. Enguany es compleix el 60è aniversari de la seva mort. Una Comissió Ciutadana d’Homenatge, creada expressament per a comemorar aquesta efemèride. L’entitat es va presentar l’any passat, i aquest dimecres, dia 6, comença el programa d’actes, que s’estén durant tot el 2009, i que servirà per recordar una figura que les noves generacions de mataronins probablement no coneixen.

L’Agrupació Científico Excursionista, els Amics de la Ciutat de Mataró, l’Associació d’Amics de Ca l’Arenas, el Centre Atlètic Laietana, el Foment Mataroní, el Grup d’Història del Casal, Òmnium Cultural i la Unió Excursionista de Catalunya són les entitats de variats àmbits que formen aquesta comissió. Una mostra que la influència i l’activitat de Punsola va arribar a fronts molt diferents. “Primer de tot, era un gran poeta”, explica Salvador Floriach, integrant de la Comissió d’Homenatge que va conèixer Punsola personalment. “I també un gran personatge, molt productiu, convertit gairebé en un mite a causa de la seva mort, tan jove”, afegeix. L’endemà d’una de les habituals marxes que organitzava l’Unió Excursionista, de la qual Punsola n’era un membre molt actiu, el poeta es va sentir malament. Li van detectar una malaltia pulmonar que li va acabar sent fatal. “Venia de lluitar a la guerra, al front de Lleida, i va estar pres a un camp de concentració. Ja va tornar tocat”, destaca Jaume Vellvehí, que també forma part de la Comissió. Una mort prematura que va estroncar una trajectòria que hauria pogut arribar molt lluny. Però la genialitat de la seva lírica no era l’única faceta en què destacava. Punsola era un promotor d’activitats, especialment des de la UEC. “L’excursionisme era en aquella època tan fosca un focus cultural, que promovia el català en un moment en què la nostra llengua estava pràcticament prohibida”, apunta Floriach. El cinema també va ser un dels seus punts d’interès, amb el cineasta mataroní Enric Fité, així com la música o la literatura. Punsola va ser un dels impulsors d’El Racó, al Casal, juntament amb noms com en Terri, que va acabar esdevenint el punt de trobada cultural del Mataró de l’època.

Actes commemoratius
Els mataronins que pertanyien a la generació de Punsola el recorden, sense excepció. Però és un personatge que està en perill de caure en l’oblit. Els més joves sovint no n’han sentit a parlar. La creació de la Comissió d’Homenatge respon a la voluntat de pal·liar aquest fet. “La comissió ha sorgit pràcticament sola, s’ha notat que hi havia ganes”, apunta Floriach, que també destaca l’alt nombre d’entitats de diferent tipologia que s’hi han adherit. Volen recuperar Punsola per als mataronins, però el seu somni seria que la seva figura trascendís més enllà de l’àmbit local. “Creiem que Punsola es mereix prendre una dimensió nacional, la seva poesia és de molt alt nivell”, constata Vellvehí. Saben, però, que això és molt complicat. Pot ajudar, en aquest sentit, la reedició del llibre Cançons de Muntanya, de nit i de camí, editat per Editorial Aymà l’any 1949, i que compta amb cançons de Punsola musicades per Elisard Sala.

Els actes s’inicien aquest dimecres, dia 6 de maig amb un acte acadèmic institucional d’homenatge a Punsola, a càrrec de Maria-Mercè Bruguera, que es va encarregar de l’edició de l’Obra Poètica Completa que va editar l’IMAC l’any 1989. El següent diumenge, dia 10, s’ha organitzat una Ruta poètica per Cabrera de Mar, a la que es coneix com Roca d’en Punsola (que compta amb una placa en record del poeta instal·lada poc després de la seva mort). Molts dels seus poemes estaven inspirats en aquest paratge natural a cavall de Mataró i Cabrera. Un dels actes més destacats, però, arribarà Dijous, dia 28 de maig. Serà un atertúlia al Casal Aliança, a l’espai conegut com Racó d’en Punsola. Hi participaran Francesc Masriera, Josep Puig, Jordi Sivilla, Manuel Cuyàs i Jaume Vellvehí, mataronins que van conèixer els participants a les tertúlies que tenien lloc en l’època de Punsola (Arenas, Albert, Reniu o Terri, entre d’altres). El mes de juliol, Ca l’Arenas acollirà un recital de poesia amb acompanyament musical, mentre que de cara a la tardor vinent hi haurà més actes, tot i que encara no estan tancats. Estan preparant una exposició commemorativa de Punsola, una maleta pedagògica al voltant del poeta per divulgar als centres escolars, i una matinal musical al Teatre Monumental amb la interpretació de poemes musicats. També està previst recordar la vessant cinematogràfica de Punsola, incloent un cicle a la Mostra de Cinema, tot i que encara s’hi està treballant.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive