“Les Santes d’enguany no seran una Festa Major normal. No hi pot haver normalitat quan persones de pau són a la presó o lluny de casa per la seva manera de pensar i per obeir el mandat democràtic de tot un poble”. Així s’expressen des d’ERC, un dels partits de l’àmbit independentista a Mataró. Ho fan en un comunicat que s’acompanya d’un cartell que resa “Les Santes us volen a casa”, en protesta per l’existència del que el sobiranisme considera obertament presos polítics: Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, presidents d’Òmnium i ANC respectivament, i diversos representants polítics catalans. “En el moment de l’any en què els mataronins vivim més intensament, no volem oblidar els nostres companys i els seus familiars, que pateixen la repressió i la venjança del règim del 78. Davant la vulneració dels drets fonamentals i el patiment que causa l’estat espanyol, a Mataró, us volem a casa, lliures!”.
Per la seva banda, l’ANC de Mataró ha impulsat una campanya per “omplir de groc” la ciutat durant la Festa Major. El groc és el color dels llaços que llueixen els ciutadans que demanen la llibertat dels polítics i representants presos, i que s’ha convertit en els darrers mesos en motiu de diverses controvèrsies i enfrontaments als espais públics de la ciutat i del país. La campanya consisteix en la venda de domassos grocs per engalanar els balcons, que ja es poden veure a molts pisos i cases de la ciutat.
És evident, veient aquests moviments, que l’àmbit sobiranista mataroní vol convertir aquestes Santes en un altaveu per a les seves reivindicacions. I sobretot cal tenir en compte el precedent més immediat, Les Santes de l’any passat. Durant la Crida, l’alcalde, David Bote, va rebre una sonora xiulada que va fer en molts moments impossible escoltar el seu breu discurs, malgrat que Bote va elevar la veu tant com va ser possible. També es van sentir entre el públic crits “d’independència” i “volem votar”, i una pancarta resava el següent: ‘Amb Bote o sense, l’1-O votarem’. Els xiulets i els crits d’independència van ser constants durant un discurs que no va fer cap esment a la situació política. El 25 de juliol de 2017 encara no s’havia celebrat el referèndum de l’1 d’Octubre amb tota la repressió policial que va comportar, ni s’havia empresonat cap líder polític i social del sobiranisme. Llavors el govern municipal encara era sociovergent, i quedaven uns quants mesos perquè CiU marxés i promogués una moció de censura contra Bote i els socialistes que va resultar fallida. Per tant, respecte a fa un any la situació s’ha caldejat encara força més.
L’any passat, quan encara no s’havia celebrat l’1-O ni s’havia empresonat ningú, l’alcalde ja va rebre una sonora xiulada
S’albiren, per tant, unes Santes tenyides de groc, amb una gran càrrega política. Quelcom que no agrada a un sector important de la població, sigui o no sigui independentista, ja que preferiria que la Festa Major mataronina quedés al marge de tota consideració política. Una opinió que comparteix el govern municipal, en aquest cas, també, perquè en rep directament les conseqüències en forma de crítiques i xiulades. La regidora de Cultura i primera Tinent d’Alcalde, Núria Moreno (PSC), considera que els mataronins “tenen dret a manifestar les seves idees i ho poden fer durant el transcurs de l’any de moltes maneres, fent ús de la seva llibertat d’expressió”. Això sí, matisa que “no comparteix que això es faci dins del marc de la Festa de Les Santes”.
Per a Moreno, Les Santes han de ser “la festa de tots els mataronins i per a tots ells”. “Ha de ser un esdeveniment que ens uneixi, no que ens separi”, afirma la regidora. Moreno manifesta que és “plenament conscient” del moment polític que viu el país, però també es mostra dolguda pel que va ocórrer l’any passat amb els xiulets a l’alcalde. “Que no pogués fer el seu discurs amb normalitat tampoc és signe de normalitat democràtica, hem de ser capaços d’escoltar-nos tots, amb el mateix respecte els uns als altres i sense que ningú quedi exclòs”.
Comentaris