Una quinzena de persones viuen com a okupes en un edifici de vivendes al carrer Fray Luis de León. L'immoble va ser construït l'any 2011 per una promotora que va fer fallida. Les obres mai es van completar al 100% i actualment és propietat del SAREB (el 'Banc dolent') després que el Banc Sabadell assumís la propietat dels bens de la promotora. Des de llavors, ha estat okupat de manera irregular, i actualment hi ha quinze persones, inclosos tres menors, vivint en els seus set habitatges. L'amenaça de desnonament és immediata i els afectats demanen més temps per trobar un habitatge alternatiu. L'Ajuntament és conscient del cas i apunta que s'estan estudiant alternatives per al reallotjament.
"Vaig venir aquí el mes d'octubre passat, quan em vaig veure a punt de viure al carrer" explica José Salvador, un dels okupes d'aquest immoble. A l'atur i sense rebre cap prestació, es va veure obligat a trobar una solució d'urgència Amb dues persones més, que ja eren 'sense sostre', van buscar edificis o espais de la ciutat els servissin d'aixopluc, i van trobar aquest immoble, al carrer Fray Luis de León 40-42. Es tracta d'un edifici de planta baixa i dos pisos, amb un total de set habitatges. Gairebé nou de trinca, mai ha estat habitat de manera legal. Tot i que a primera vista no ho sembla, l'obra no està totalment acabada, cosa que es fa palesa especialment en els baixos de l'edifici.
Salvador viu en un dels habitatges de la primera planta, un dúplex amb la cuina i el bany moblats, que comparteix amb una dona, Loli Bermúdez, i la filla d’aquesta última, que té 14 anys. “Al bloc hi ha dos menors més, que tenen uns dos o tres anys”, afirma Bermúdez. El pis on viuen està força ben mantingut, i com la resta de vivendes, tenen aigua corrent (asseguren que paguen rebuts a Aigües de Mataró) i electricitat, en aquest cas robada. Salvador i Bermúdez són els membres d’aquesta comunitat que més s’han mogut arran de l’amenaça de desallotjament, anant a buscar el suport d’advocats i parlant directament amb la jutgessa que duu el cas. “No ens poden fer fora sense una sentència ferma, d’un dia per l’altre”, lamenta ella.
Amenaça de desallotjament
Un auto del 6 de maig del jutjat d'instrucció numero 3 de Mataró acorda la mesura cautelar de desallotjament dels ocupants. En el recurs de reforma alçat per l'advocada d'ofici de Jose Salvador, s'al·lega un informe de la Policia Local de 2011. En aquest document, s’assenyala que l’edifici okupat és "una obra la qual fa temps que es troba aturada" i on es pot "accedir sense cap mena de problema". S’apunta que hi manquen els comptadors definitius (només hi ha un comptador d'obra), i les vivendes no disposen de cèdula d’habitabilitat. A més, hi falten tancaments i altres elements de seguretat S'al·lega a més que és una ocupació "no violenta".
Segons el recurs, els actuals ocupants fins i tot han fet reparacions en l'immoble, han arreglat els panys, es fan càrrec del pagament del subministrament d'aigua, i han evitat vivint a l'immoble que s'hi entrés a robar, presentant fins i tot denúncies a la policia per aquest motiu. Els advocats demanen que no s'actuï per la via penal ja que no es un cas greu i que s'hauria de realitzar per procediment civil. La primera data establerta per al desallotjament era el passat dijous, dia 5, però de moment aquest encara no s’ha produït.
L'Ajuntament en té constància
Fonts municipals apunten que l’Ajuntament té constància de la presència d’okupes en aquest immoble des de l’any 2011, un fet que la Policia Local ha verificat en diverses ocasions. Els Serveis Socials del consistori estudien cada cas, família a família, i constaten la presència de tres menors entre la quinzena d’habitants. Apunten també que s’està buscant una alternativa per al reallotjament d’aquestes persones, però que de moment no existeix una solució immediata. A més, assenyalen que no hi ha cap altre cas com aquest d'un bloc d'habitatges okupat sencer.
-
Sense vincles amb la PAH
La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) no té vincles amb el col•lectiu que resideix en aquest edifici del carrer Fray Luis de Leon. Hi va haver contactes, però la manca d’entesa, segons expliquen des de les dues parts, ha estat absoluta. Jose Salvador assegura que la plataforma “volia quedar-se el bloc per reallotjar més gent sense casa”. La PAH prefereix no entrar a valorar públicament el que passa en aquest edifici.
L'immoble okupat
Comentaris