La nau de Can Marfà que, des d’ahir dissabte, acull el Museu del Gènere de Punt, és un immoble gran, de més de 1.800m2. Però l’edifici i el seu entorn reurbanitzat van quedar petits durant l’acte inaugural, ahir dissabte. Unes 2.000 persones, segons dades de l’Ajuntament, es van reunir al Museu, un dels equipaments més esperats a la ciutat en els darrers anys. Un deute històric que Mataró ha saldat amb el seu passat, amb la indústria tèxtil sense la qual la ciutat ni de lluny seria com és avui.
La jornada d’ahir dissabte a la nau “petita” de Can Marfà va tenir tot el regust de cita històrica. Per la gentada que hi havia i pels comentaris que ho certificaven. “Ja era hora que ho poguéssim veure” deia una parella de persones grans, l’edat de la qual feia pensar que segur que van tenir alguna mena de vincle amb el gènere de punt a la ciutat. A la Fundació Vilaseca, que durant un quart de segle ha reunit la col·lecció de maquinària exhibida avui al museu, calculaven que va haver-hi èpoques que el 90% de la població mataronina treballava directa o indirectament en el tèxtil.
Ahir, però, no va ser segurament el millor moment per admirar la col·lecció ni el museu en el seu conjunt. Hi havia tanta gent que es feia complicat entrar (deu n’hi do la cua que es va formar a la porta i, sobretot, a l’escala per accedir a la primera planta). Alguns, però, sí que van poder gaudir de les visites guiades per l’exposició de maquinària, peces i materials audiovisuals. Es tracta d’una petita selecció de les prop de 5000 peces que la Fundació Vilaseca ha donat a la ciutat, i que el Museu de Mataró està catalogant. Altres, però, ho han deixat per a una altra ocasió. “Ja tornarem demà”, deia la mateixa parella.
Vídeo màping
Després dels discursos inaugurals, en què el regidor de Cultura, Joaquim Fernàndez, i el representant de la Fundació Vilaseca, Pere Vilaseca, van recordar que Mataró va ser la capital del gènere de punt i Can Marfà la fàbrica més important d’aquest sector a l’Estat Espanyol, la façana de l’edifici, aprofitant que ja era de nit, va viure un espectacle visual de “video màping” en tres dimensions. Molt espectacular per a alguns assistents, una mica massa abstracte per a altres. L’important, en tot cas, es trobava dins de l’edifici, no pas fora.
Primera fase
Ha arribat el moment, ara, que els mataronins facin ús d’aquest espai tan esperat i en valorin l’adequació i la plasmació de la gran inversió realitzada, 4 milions d’euros en la rehabilitació de l’edifici, pagats amb fons estatals, i 240.000 euros en despeses de museografia. Cal tenir en compte, però, que el Museu ha inaugurat tan sols la seva primera fase. Encara està pendent d’adequació la segona planta, que acollirà l’àrea de col·leccions (part de la qual serà visitable) amb l’àrea tècnica de treball i la zona de reserva i magatzem. I en el futur, tot i que amb la situació econòmica actual és difícil que sigui a curt termini, s’ha de rehabilitar la nau gran de Can Marfà, per traslladar-hi el conjunt del Museu de Mataró.
-
Comentaris