Tot i que s’ha realitzat un “gran treball”, tal i com afirma la regidora de benestar social Carme Esteban, per fer de Mataró una ciutat més accessible en tots els seus àmbits, la ciutat encara pateix mancances en aquest sentit. Una vintena d’edificis públics de la ciutat, un 11% de les voreres i més de la meitat de les parades d’autobús presenten problemes importants d’accessibilitat. Per resoldre aquesta problemàtica, l’Ajuntament ha impulsat el nou Pla d’Accessibilitat Universal, que substitueix i amplia el que es va aprovar al Ple l’any 1999. El nou document, que Esteban ha presentat aquest divendres, recull la realitat actual de quatre grans àmbits com ara la via pública, els immobles de titularitat municipal, el transport públic o la comunicació; una radiografia exhaustiva que ha de marcar les actuacions prioritàries per optimitzar l’accessibilitat en tots aquests sectors, de cara a facilitar l’accés als serveis ciutadans a col·lectius com la gent gran, les persones amb mobilitat reduida o amb discapacitat sensorial.
“Volem garantir que tots els mataronins puguin accedir amb les mateixes condicions a tots els serveis ciutadans”. Així ha definit Esteban l’objectiu marc d’aquest nou Pla, que es portarà a aprovació inicial al proper Ple i es reforçarà amb una declaració institucional a la qual el govern vol involucrar tots els partits de l’Ajuntament. El document analitza molts aspectes, com els carrers, els passos de vianants, els accessos als edificis municpals, les parades de bus i taxi, els semàfors sonors, el web municipal, l’estació de rodalies Renfe i els aparcaments públics reservats, entre d’altres. L’àmbit prioritari d’actuació serà la via pública. En els darrers 10 anys, s’ha passat d’un 16% de les voreres considerades inaccessibles a l’actual 11%. Bona part d’aquest percentatge està format per voreres amb un pendent superior al 12%, que les fa considerar directament inaccessible i que només es poden fer “més amables”, com diu Esteban, instal·lant-hi barreres, zones de descans o paviments menys lliscants. El 86% de les voreres de la ciutat es consideren plenament accessibles mentre que el 3% restant estan classificades com a “parcialment accessibles”.
En l’àmbit d’edificis municipals, l’informe destaca que del total de 106 edificis analitzats, 45 són completament accessibles, 30 compleixen la normativa en planta baixa però presenten problemes de comunicació vertical, 4 són accessibles però amb algun obstacle, 7 estan en fase de millora i 20 tenen problemes que els fan considerar inaccessibles. Entre aquests últims hi figuren equipaments com El Sidral o el casal d’avis de La Llàntia, que està previst que es traslladin, diversos IES, el pavelló Joan Mora o l’escola bressol de Cerdanyola, entre d’altres. Alguns d’aquests edificis no són de titularitat municipal, així que l’Ajuntament pressionarà l’administració corresponent perquè hi faci les reformes pertinents. El Pla d’Accessibilitat Universal també destaca que el 84% dels guals per a vianants són adequats a nivell d’accessibilitat, però apunta que 89 de les 154 parades d’autobús urbà i interurbà presenten problemes en aquest sentit. En l’àmbit de la comunicació, l’informe considera que el web municipal és accessible, tot i que la renovació que s’aplicarà properament a aquest portal l’optimitzarà en aquest sentit.
Presentació del nou Pla
Comentaris