Només venia a tornar uns llibres i he acabat donant sang per primer cop, diu Núria Real. Aquesta mataronina de vint-i-quatre anys ha estat una de les noves donants que avui dijous, dia 15, s'ha acostat a la biblioteca Pompeu Fabra de Mataró per solidaritzar-se amb la Marató del Banc de Sang i Teixits, que ha arribat per primer cop a la ciutat. La Núria es troba en l'última fase del procés de donació: el refrigeri. Mai ho havia fet perquè no havia trobat una ocasió tan adient com aquesta, però ara que he vist com n'és d'important, segur que ho tornaré a fer, assegura.
Al seu costat, i també recuperant forces, seu tot un veterà, Ramon Roca. Als seus quaranta-set anys, dóna sang cada tres mesos el màxim recomenat als homes- i és plenament conscient de la importància d'aportacions com la seva: "És una petita punxada que pot salvar moltes vides". Però Roca reconeix que a vegades és difícil fer el pas: Hi ha gent que li fa aprensió les agulles o que no poden donar per alguna malaltia, però jo que no em marejo ni em fa por, és el mínim que puc fer per ajudar.
No sempre ha pogut contribuir, ja que l'hepatitis que va patir quan era un nen va fer que no el deixessin donar quan va fer els divuit anys. Quan ja vaig ser gran em van dir que en realitat el tipus de malaltia que jo havia tingut no deixava cap seqüela i que sí que podia donar, així que no m'ho vaig pensar, diu Roca, que s'acaba el suc que li ha servit el responsable dels refrigeris, José Antonio Sánchez. Els donants surten forts perquè la donació no els suposa gaires molèsties, però tot i així convé que ingereixin líquids i mengin alguna cosa, comenta Sánchez, mostrant un taulell farcit de dolços i sucs de fruita.
El camí solidari
Però fins que els donants arriben a la taula on els espera el menjar, han de seguir un camí ja establert. El primer que han de fer és omplir el qüestionari explica la doctora Núria Nomen- perquè hem de saber els seus antecedents mèdics i en quin estat es troben. Un cop omplert, cal passar per secretaria on es buscarà la fitxa del donant o se li'n farà una en cas que sigui la primera vegada.
A continuació, com explica Nomen, toca visita mèdica: El metge els fa una revisió en què es fan algunes proves com mirar el pols o comprovar que no tinguin anèmia. És llavors quan els donants passen a la sala de lliteres on s'estiren durant una estona i són atesos per un metge que farà l'extracció de la sang. Al fons de la sala, una gran pantalla marca les donacions que s'han fet al llarg del dia: passades les cinc de la tarda la xifra s'acosta al centenar.
Previsió: superar les 200 donacions
En el moment de finalitzar la Marató de Mataró a les nou del vespre- els organitzadors esperen haver aconseguit entre dues-centes i tres-centes donacions. La gent està responent molt bé durant tot el dia i aquesta és una ciutat solidària així que esperem aconseguir-ho, apunta el coordinador de promoció del Banc de Sang, Domènec Almerge.
Els requisits bàsics per poder donar sang són tenir entre 18 i 65 anys i pesar més de 50 quilos. En aquesta ocasió, però, s'han acostat sobretot ciutadans d'entre 35 a 50 anys. M'ha sorprès que avui ha vingut molta gent a donar per primer cop, més del que és habitual, opina Núria Nomen. En cas que algú no hagi pogut acostar-se avui a fer la seva aportació al Banc de Sang, podrà fer-ho el 22 de juny al Mataró Parc, on s'instal·larà un nou punt de recollida.
Els donants descansen uns minuts a les lliteres de la biblioteca.
Comentaris