Rupit
Rupit

laMalla.cat

Una passejada pels carrers de Rupit

El paisatge del Collsacabra ofereix un equilibri perfecte entre la grandiositat geològica i l'escala humana. Al seu centre hi trobem Rupit (Osona), entre els cingles d'Aiats i la Garrotxa, a 845 metres d'altitud. A recer de la penya rocosa on s'assenten les restes del castell, Rupit manté l'hegemonia medieval que el fa atraient: carreres empedrats, cases rústiques del segles XVI i XVII, el peculiar pont penjat de fusta o l'església barroca de Sant Miquel. A pocs quilòmetres, un conjunt disseminat de masies, conegut amb el nom de Pruit, evoca els temps en què la riquesa anava lligada a la terra. Els dos nuclis es van fusionar l'any 1977.

Un cop arribem a Rupit, una de les coses que crida més l’atenció, a part de la bellesa de les seves construccions i els seu incomparable entorn, és una paret que sorgeix sobre una gran penya que domina el poble. Sembla ser que la roca, en llatí 'rupes', on s’assenta el castell, és l’origen del nom del poble. Detallem els llocs de visita obligada si anem a Rupit.

Castell de Rupit
Castell construït entorn de l’any 1000 substituint el Castell de Fàbregues. Està situat sobre unes grans penyes al mig del poble. El primer document en què apareix, data de l’any 1040 quan aquest castell formava part de la casa de Cardona. Veient la seva situació i el valor estratègic del lloc, segurament aquest castell roquer ja deuria existir en època visigòtica. És al voltant del castell i al seu recer que es van construir les primeres cases i per tant podem dir que Rupit deu el seu origen al castell.

Pont penjat
Aquest pont va ser construït l’any 1945 pels artesans rupitencs Francesc i Pere Rovira, ferrer, Santi Vila, paleta i Joaquim Marsal, fondista amb l’objectiu de salvar la riera que tot formant un congost encercla la població de Rupit, i que passa molt profunda. Amb aquest pont s’uneix les dues espones i constitueix un atractiu més per als visitants, que no es deixen perdre l’emoció de creuar un pont que penja.

Durant el segle XVI i XVII Rupit era, segurament, la població més important de la zona amb un gran nombre d’artesans i comerciants i mostra d’això ho tenim a les nombroses llindes de les cases que hi ha d’aquesta època i que a més testimonien molts dels oficis que s’hi desenvolupaven. Algunes de les que destaquen són:

La Ferreria (reproduïda al Poble Espanyol de Barcelona)
Portal dovellat de la ferreria de Rupit que per la seva singularitat arquitectònica ha merescut ser reproduït en el poble Espanyol de Barcelona. L’origen de la ferreria data del 1711 en què un fadristern de la masia Rovira de Pruit s’establí de ferrer, activitat artesana que va ser continuada fins fa pocs anys. Situada al carrer de la Barbacana, 8.

Ca l’Apotecari (actualment Cal mestre)
Cap al segle XVII el poble de Rupit comptava amb un important nombre d’habitants la qual cosa feia que s'oferissin un gran nombre i entre ells hi havia un apotecari amb tota presència. Resta una llinda en que hi consta aquesta inscripció: IESUS MARIA. ALTISSIMUS CREAVIT DE TERRA MEDICAMENTA, ET VIR PRUDENS NON ABHORREBIT ILLA. STEPHANUSBEGUERIE 1688. (El Déu de la terra, va crear els medicaments, i l’home prudent no els avorrirà- Esteve Beguerie, 1688). Està situada al carrer de Manyà, 1.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive