El doctor Cardona treballant al laboratori mataroní
El doctor Cardona treballant al laboratori mataroní

Vern Bueno

Una missió d’abast mundial

Un laboratori mataroní, en col·laboració amb l'hospital Can Ruti, assaja la primera vacuna contra la tuberculosi

L'empresa Archivel Farma S.L. te la seva seu en un dels uniformes i impersonals edificis que poblen el polígon industrial Mata Rocafonda de Mataró. Es tracta d'un laboratori petit en quan a dimensions, equipat amb les últimes tecnologies i amb una plantilla de mitja dotzena de treballadors. No sembla pas que pugui competir amb l'Institut Pasteur ni amb grans laboratoris de Massachussets, però aquesta companyia s'ha situat en molt poc temps en l'ull de l'huracà en matèria científica: ha demostrat que es pot produir una vacuna contra la tuberculosi, una malaltia que ha rebrotat a tot el món i que té en alerta l'Organització Mundial de la Salut; l'any 2012, la vacuna, anomenada Ruti, es començarà a produir a Mataró.

Archivel Farma és una companyia que forma part de l'empresa Archivel Technologies. El president d'Archivel Technologies es Pepe Martínez, autèntic mecenes d'aquest gran projecte, ja que va ser ell qui es va decidir a finançar la revolucionaria idea en què portava mes de 10 anys treballant el doctor Pere Joan Cardona, de l'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol de Badalona. “Em va explicar el seu projecte i em vaig entusiasmar de seguida” explica Pepe Martínez, “l'únic problema que tenia era que ningú s'havia decidit a finançar el seu projecte, cosa que em sembla increïble, perquè tampoc demanava una inversió tan forta”. Martínez va agafar les regnes del projecte, va posar els diners que feien falta sobre la taula i va crear Archivel Farma, una companyia dedicada exclusivament a desenvolupar la vacuna Ruti.

Reduir el tractament
El projecte, si tot va com està previst, aconseguirà reduir dràsticament el tractament per a les persones infectades que no hagin desenvolupat la malaltia. La tuberculosi es genera per la infecció del bacil de Koch, una infecció que es produeix a nivell aeri. Per aquest motiu, segons explica el doctor Cardona, “no existeix cap factor de risc, així que absolutament tothom es pot infectar”. La infecció queda latent durant molts anys i en el 90% dels casos no es desenvolupa, però en el 10% restant si s'acaba generant una tuberculosi activa. Per generar la malaltia sí que existeixen factors de risc, com estar infectat pel virus del VIH, haver rebut un trasplantament, patir diabetis, o haver estat intervingut en la secció intestinal. Però, sobre tot, les principals víctimes són aquelles que viuen sota el llindar de la pobresa i pateixen malnutrició.

La tuberculosis latent i activa es cura mitjançant un tractament de fàrmacs. Es dóna la paradoxa, però, de què el tractament per la latent és més llarg i molest que per l'activa. “És una pauta de 9 mesos prenent vuit pastilles diàries, que és tòxic pel fetge, no permet ni prendre's una copeta, que es desaconsella per a majors de 35 anys i, per a més inri, s'aplica a persones que no noten cap símptoma de la malaltia”, explica el doctor Cardona. En resum, que el tractament és ineficaç perquè gairebé ningú el porta a terme fins el final. La vacuna desenvolupada per l'equip d'investigació dirigit per Cardona redueix el tractament de 9 mesos a tant sols un mes. El segon pas del projecte serà atacar la tuberculosi activa, que actualment es combat prenent fàrmacs durant mig any.

Una malaltia en expansió
El gran auge de la tuberculosi es va viure en el segle XIX, en plena revolució industrial, amb unes condiciones de vida deplorables a les grans ciutats. Durant aquells anys, tota la població estava infectada de tuberculosi, que era la primera causa de mortalitat entre la població juvenil. Canvis en el disseny urbanístic de les ciutats, millores en els sistemes de ventilació, l'aparició dels primers antibiòtics i la creació d'una pauta de tractament efectiva van fer donar un tomb a la situació. Als anys 70, l'OMS va assegurar que amb el canvi de segle la tuberculosis s'hauria erradicat del planeta.

La realitat, però, dista molt d'aquesta afirmació. En els darrers 30 anys la malaltia ha rebrotat. Cardona atribueix aquesta reaparició a dos factors. Per una banda el SIDA, que provoca una “immunodepressió vastíssima” i prepara el terreny a la gestació de la tuberculosi. Per l'altra la globalització i l'alta mobilitat humana, que a Europa s'expressa en forma d'immigració. “La malaltia té més incidència als països més pobres, però a la que es comença a bellugar tothom, es trenca amb aquesta circumscripció i, per tant, tothom es pot infectar”. Actualment, un terç de la humanitat, prop de 2.000 milions de persones, ja està infectada, és a dir, té una tuberculosi latent. Cada any es generen uns 9 milions de nous casos de tuberculosi activa i entre 90 i 100 milions de nous infectats. D'aquí a 10 anys, la xifra d'afectats ja serà de 3.000 milions. A pesar de què la tuberculosi es combat de manera efectiva amb fàrmacs, cada any moren al món entre 2 i 3 milions de persones víctimes d'una malaltia que teòricament ja no hauria de ser entre nosaltres. Assenyalar també que Espanya i Portugal són els països de la Unió Europea amb un major índex d'afectats. br>
De camí al 2012
Amb els assaigs preclínics finalitzats de manera exitosa, Archivel Farma està produint actualment els lots de referència necessaris per poder començar els assaigs clínics amb humans. En l'últim trimestre de 2006, un cop ho autoritzi l'Agència Espanyola del Medicament, la vacuna s'administrarà a 24 voluntaris sans. Si tot segueix el seu curs el 2007 l'equip de Cardona l'administrarà a 75 persones infectades pel bacil, el 2009 a 3.000 persones infectades i finalment el 2012 començarà la seva producció a escala industrial. Una missió d'abast mundial. , Pepe Martínez, orgullós, assegura: “Si arribem a bon port, tal i com tot ho sembla indicar, serà un hit mundial de dimensions encara desconegudes”

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive