El procés d’Orygen és més senzill del que sembla. A través de la seva pàgina web, el client pot triar la joia que desitja entre l’oferta del seu catàleg. O, en el cas que cap model li convenci, l’empresa ofereix un servei de personalització on l’usuari pot proposar un disseny nou. Un cop es compra, de forma automàtica l’empresa envia a casa del client un kit recol·lector de saliva per obtenir la mostra d’ADN de la persona. Quan la té, es torna a recollir i s’envia directament al laboratori, on es fa visible. “Fer-ho visible no vol dir res més que ajuntar totes les cadenes d’ADN que hi ha la mostra”, aclareix Arasanz, que afirma que “quan es fa, el que és forma és com una nebulosa”. Un cop obtinguda, l’equip s’encarrega d’encapsular-la per mantenir-la en un estat òptim i finalment s’incorpora en la joia que hagi triat el client. Tot això en un període de 15 a 20 dies.
D’aquesta manera, Orygen aposta per un model de negoci de comoditats per al client, qui pot triar realment el que vol, no moure’s de casa i estar contínuament informat del procés d’elaboració de la peça. El resultat final és una joia molt personalitzada on el tret distintiu que li dóna un valor afegit és que el client porta l’essència seva o d’una persona estimada. “És una joia amb un valor personal molt gran”, assegura Arasanz, que explica que “a més de ser una joia de qualitat que dura, tenim l’afegit que portem allò que més defineix a cada ésser viu, com és el seu ADN”.
En tractar-se d’un concepte de joiera nou i innovador, durant aquest primer any Orygen ha hagut de treballar per fer-se un espai en el mercat i que la gent conegués de què es tractava. El seu públic és divers però tenen un factor en comú: busquen una joia especial, amb un alt valor emocional. Des de parelles que es regalen mútuament la joia amb els seus respectius ADN, fins a un pare que li regala a la mare una joia amb la mostra dels seus fills. “Hi ha gent que el concepte li agrada molt i de seguida compra sense cap mena d’explicació”, comenta Arasanz, per afegir que, “també hi ha d’altres que necessiten que li expliquem i li ensenyem com funciona i, llavors, ja queden encantats”. Però no només queda aquí, i és que Orygen també arriba a les mascotes. L’empresa té un conveni amb una distribuïdora veterinària que ven joies per guardar l’ADN dels animals, en casos com que la mascota hagi mort i l’amo vulgui portar la seva mostra.
Tot començà en un laboratori
Com a biòleg, el fundador d’Orygen va treballar durant molts anys a la unitat de genòmica de la Universitat de Barcelona. Una feina que li feia tractar contínuament amb mostres d’ADN per fer anàlisis de la gent. Precisament això el va fer descobrir que, quan l’ADN s’acumulava, es veia a simple vista: “Es formava com una mena de nebulosa, ja que les cadenes s’entrellacen entre elles”. I precisament això era quelcom que sorprenia els clients del laboratori quan anaven a recollir les mostres. “Causava sensació i es veia una emoció als seus ulls en veure que allò era el seu ADN”, recorda Arasanz. Va ser llavors, quan cursava també la carrera d’Administració i Direcció d’Empreses, que va pensar de quina manera podia vendre aquesta emoció per oferir-la a la gent.
L’any 2016 Arasanz va deixar tot el que estava fent per fundar l’empresa i desenvolupar ja la idea amb cara i ulls. Un any més tard, Orygen surt al mercat. Ara l’empresa es troba a les instal·lacions del TecnoCampus, després que Arasanz presentés el projecte a la Incubadora i li acceptessin.
Trencar fronteres
Ara que Orygen ja ha complert el seu primer any, Arasanz assegura que actualment treballen per millorar el model de negoci. “Aquests darrers mesos hem tingut vendes recurrents i estem contents perquè sembla que el projecte tindrà continuïtat”, agraeix el mataroní, que assegura que “la gent que ha comprat ha quedat molt contenta amb l’experiència”.
Pel que fa a projectes futurs, aquest any Orygen té l’objectiu d’estar present a joieries convencionals. A més, ja pensen a provar sort fora i oferir el servei a països diferents. De moment, a través del programa Go Global del TecnoCampus, viatjaran a Londres i també a Itàlia, d’on ja han rebut algunes comandes. Més endavant també pensen en França i, finalment, en els països escandinaus.
Comentaris