capgros.com/ACN

Una entitat antimutilació lamenta que retirin les filles a uns gambians

L'Associació de Dones Antimutilació troba la decisió 'equivocada i racista' i assegura que els pares s'han manifestat en contra d'questa pràctica

L'Associació de Dones Antimutilació (AMAM) ha expressat el seu suport al matrimoni de gambians de Premià de Mar al qual un jutge de Mataró ha retirat la custòdia de les seves filles pel risc que les portessin al seu país per fer-les l’ablació. La presidenta de l’associació, Mama Samathé, assegura que coneix la família, que porta molts anys a Catalunya en situació legal i que està perfectament integrada. Per Samathé, la decisió judicial és “un greu error” perquè, a més a més, els pares s'han manifestat públicament en contra de l'ablació tant aquí com al seu país d'origen.

Fa una setmana, un jutjat de Mataró va retirar la custòdia de les dues filles espanyoles i menors d'edat al matrimoni per sospites que les portessin, durant les vacances de Nadal, a Gàmbia perquè els hi fos practicada l'ablació. Segons AMAM, aquesta sospita és del “tot infundada perquè els pares no només no tenien intenció de viatjar al seu país (no han comprat cap bitllet d'avió), sinó que ni tan sols tenen vacances al seu lloc de treball, fets tots dos fàcilment comprovables”. A més, s'ha destacat que la mare col·labora amb AMAM i que la seva família gambiana treballa amb el Comitè de Pràctiques Tradicionals de Gàmbia-GAMCOTRAP, una ONG que des del 1984 lluita contra la Mutilació Genital Femenina a Gàmbia.

AMAM denuncia "irregularitats en l'aplicació del Protocol de la Generalitat per a aquests casos, la indefensió de la família i la manca de respecte de l'administració catalana davant les raons i el testimoni de la familia". L’entitat considera que "la manca de sensibilitat cultural i els prejudicis han convertit un problema de comunicació entre els professionals de Serveis Socials de l'Ajuntament de Premià i la família en un indici de delicte", i han posat en marxa "una actuació judicial innecessària" que ha exposat públicament la família davant la societat en general i la comunitat gambiana a Catalunya, dividida respecte a la mutilació.

L'entitat donarà suport a la família si decideix iniciar accions legals contra l'administració catalana i demana als mitjans de comunicació "comprensió i respecte davant una situació tan dolorosa" ja que les nenes han estat "apartades inexplicablement dels seus pares i que, malgrat haver nascut a Catalunya, són doblement víctimes: de la tradició i de la legislació".

Conscienciar famílies
L'Asociació de Dones Antimutilació va ser fundada el 1998 i centra la seva activitat a conscienciar les famílies gambianes que no realitzin la mutilació a les seves filles, i a sensibilitzar la societat espanyola al respecte. AMAM col·labora habitualment amb els professionals en contacte amb immigrants. Gàmbia és un dels pocs països africans on l'ablació no està considerada un delicte punible i aquesta pràctica no té origen ni sentit religiós, sinó ritual, com demostra el fet que també és practicada per comunitats cristianes. Són moltes les associacions de dones africanes que treballen als seus països per eradicar-la.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive