Una delegació de Kaloum (República de Guinea), de visita a Catalunya per mediació de l’ONG Creamón, participarà aquest divendres, dia 12, en una recepció oficial que oferirà l’alcalde de Mataró, Joan Antoni Baron. La trobada ha de servir com a primera presa de contacte de cara al possible agermanament entre Mataró i Kaloum, un municipi de 120.000 habitants que concentra les principals institucions de la república guineana, i el més important de l’àrea metropolitana de la capital, Conakry. La delegació guineana, encapçalada per l’alcalde de Kaloum Abdourahmane Papa Barry, i el conseller d’economia i finances, Alkhali Megue Yaussane, també aprofitarà la seva visita a la ciutat per donar un impuls al conveni de col·laboració que s’ha de signar entre l’Hospital de Mataró i l’hospital Jean Paul II de Conakry, i que també s’emmarca en la proposta d’agermanament.
Aquesta proposta sorgeix de Creamón, una associació solidària que compta entre els seus membres amb diversos mataronins i que porta a terme projectes d’ajuda i cooperació en aquest país africà. El seu director, Pau Mojedano, que també és el cap del grup municipal del PP, explica que l’agermanament entre Mataró i Kaloum "hauria de servir per iniciar una nova via de polítiques d’immigració i cooperació a nivell municipal", basada en l’actuació directe de l’Ajuntament en els països d’origen dels immigrants que viuen a Mataró.
Actuar als països d’origen
Aquesta és, precisament, la proposta que ha fet el PP en el si de la comissió municipal que està treballant en la revisió del Pacte per a la Nova Ciutadania. La idea dels populars és que una part de l’1% del pressupost que l’Ajuntament de Mataró ja destina a la cooperació internacional es pugui fer servir per finançar actuacions directes als països d’origen. "Els departaments de joventut, dona, educació, cultura i benestar social podrien signar acords de col·laboració amb els seus homòlegs africans per tal de tirar endavant plans de formació", exemplifica Mojedano. La proposta també suggereix que l’Ajuntament, en col·laboració amb els col·lectius d’immigrants de la ciutat, informi i assessori a les empreses sobre les possibilitats d’inversió als seus països d’origen. "Es podria donar prioritat a la creació, a partir de microcrèdits, de petites empreses, com ara tallers tèxtils que contractin a ma d’obra d’aquí", explica.
Comentaris