L'emissora Mataró Ràdio. Foto. R. Gallofré
L'emissora Mataró Ràdio. Foto. R. Gallofré

Sílvia Ruiz

Una dècada a les ones

Mataró Ràdio celebra el seu desè aniversari com a ràdio participativa, plural i de proximitat

L’11 de setembre de l’any 2006 comencen les emissions regulars de Mataró Ràdio. L’emissora neix gràcies a la pressió de Plataforma per la Ràdio, un grup de ciutadans mataronins que creien que a Mataró li feia falta una ràdio. Després de dos anys de reivindicacions, l’Ajuntament va encarregar un pla de comunicació per veure quines necessitats tenia la ciutat i un dels aspectes interessants a fer era la creació de la ràdio municipal. Des de llavors i fins ara, Mataró Ràdio ha mantingut la seva essència de ràdio participativa, plural i de proximitat.

Tot i que Mataró Ràdio van néixer en paral·lel amb la crisi econòmica, el seu pressupost ajustat ha permès a l’emissora mantenir-se durant aquest temps.“Des del principi ja vam contractar a professionals per als informatius, els magazines i els esports”, recorda la seva directora, Mei Ros, i “ja vam començar amb una programació molt variada i àmplia a través de programes fets per col·laboradors”. Ros recorda que “al principi vam cridar a la participació i a les entitats per si tenien alguna idea de fer un programa de ràdio i vam tenir una allau de propostes de seguida”. Actualment, es mantenen 26 dels programes que van començar fa ara 10 anys i l’emissora compta amb un promig de 150 col·laboradors anuals que fan programes quinzenals o mensuals. Per a la directora, aquesta vessant participativa és la que millor la caracteritza: “Hem generat una dinamització de persones que participen i entitats que poden fer els seus programes, expressar-se i donar-se a conèixer”.

L’emissora va arrencar l’11 de setembre de 2006, després d’anys de reivindicació popular

Durant aquests 10 anys, Mataró Ràdio ha sabut adaptar-se als nous temps, i és que va sorgir en un moment on Internet i les xarxes socials ja començaven a despuntar també en l’àmbit dels mitjans de comunicació. “Quan vam començar ja vam tenir en compte que la pàgina web era fonamental i, en poc temps, ja vam fer que la ràdio es pogués escoltar per Internet o tenir podcasts per escoltar els programes en qualsevol moment”, explica Ros.

Necessitat d'adaptar-se

En aquesta línia, també han hagut de treballar des dels informatius de l’emissora. Elisabet Solsona és la cap d’informatius des de fa 7 anys i reconeix que la manera actual de fer ràdio no és comparable amb la d’abans. “Al cap de poc temps vam posar en marxa la web i és un canvi important perquè t’has d’adaptar a què, no només ho dius per la ràdio, sinó que has de fer un text per la web, que estigui ben escrit i sense faltes, amb una foto que l’acompanyi... ser més rigorós que mai” explica Solsona. Per a ella, és un repte que han hagut de superar: “Ens hem hagut de reinventar i adaptar-nos a noves maneres de fer”. I és que,malgrat que Mataró Ràdio té una audiència de més de 30.000 oients mensuals, saben que hi ha un públic que arriba als seus continguts a través de la web i les xarxes socials. “Hi hem d’estar presents perquè arribem a un tipus d’audiència a la qual potser no arribaríem només per antena”, apunta Solsona.

L'emissora celebra el seu aniversari aquest dijous amb un acte al Teatre Monumental

Un altre dels motius pels quals els informatius de Mataró Ràdio s’han hagut de reinventar és arran de les col·laboracions amb M1tv. “Tot va començar amb petites ajudes, fins que es va signar un conveni entre els dos mitjans i es van començar a fer especials conjunts de Sant Jordi, Eleccions, Les Santes o la Cavalcada”, recorda Solsona, que afegeix que “mica en mica vam anar agafant rutines fins que vam acabar amb la càmera, el trípode i ordinadors que ja estan connectats a la tele”. I és que el futur de Mataró Ràdio passa ara per la fusió amb M1tv, tema que just ara es comença a treballar amb l’objectiu de sumar esforços i optimitzar recursos. La directora, Mei Ros, defensa que “el que demano és no pensar que tenim una tele i una ràdio, sinó en crear un únic mitjà audiovisual que té una sortida per ràdio i una altra per televisió, a més de per Internet i les xarxes socials”. 

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive