La contractació pública per part de les administracions, com ara l’Ajuntament de Mataró, és un tema sensible i delicat. La importància d’establir criteris el més objectivables possibles a l’hora d’escollir quina empresa o proveïdor es contracta per a una obra, servei o subministrament és total, de cara a garantir un ús acurat dels pressupostos públics –els diners de tots els ciutadans- i evitar possibles xarxes clientelars i altres corrupteles.
El nou de març passat va entrar en vigor la nova Llei de contractes en el sector públic, transposició de directives comunitàries que suposa canvis importants en el sector. “Implica tot un canvi de mentalitat, ja que permet utilitzar el procés de contractació com un instrument per afavorí les polítiques públiques socials, mediambientals i innovadores”, explica Imma Pruna, la cap del Servei de Compres i Contractacions de l’Ajuntament. Així és com s’aplica al consistori mataroní
Licitació electrònica
L’Ajuntament ja ho aplica des de l’octubre passat a l’hora de licitar els contractes d’obra i servei. Amb la nova llei, les empreses presenten les seves ofertes en format electrònic, a través d’una plataforma digital.
- Es tracta d’un sistema que agilitza la tramitació i que alhora la fa més segura i efectiva. Els documents arriben encriptats i no es poden “obrir” fins que no arriba la data que s’ha establert per fer-ho.
- Les meses de contractació, que fins ara eren presencials i convocaven a un lloc i dia concret fins a una dotzena de persones de diferents departaments municipals, ara es poden realitzar online, cos que és tot un guany en eficiència i també en seguretat del procediment.
- Gràcies a aquest sistema els licitadors també poden presentar les seves ofertes durant les 24 hores del dia.
- L’Ajuntament ha ofert una sessió informativa a les empreses. “La seva adaptació ha estat més fàcil del que esperàvem”, destaca Pruna.
Nous criteris d’adjudicació
“Es dona impuls als criteris de qualitat enfront del preu” afirma Pruna. El canvi més important de la llei és que el preu més baix ofert per l’empresa candidata ja no és l’únic criteri establert a l’hora d’adjudicar un projecte a una empresa en concret.
- El vessant social o mediambiental, per exemple, guanyen preponderància. Criteris com ara la millora de les condicions laborals i salarials dels treballadors del servei municipal que es licita a contractació pública tenen avui més importància.
- En els contractes que tenen per objecte la prestació de serveis a les persones, els criteris qualitatius han de ser com a mínim el 51%
- En els contractes on hi ha mà d’obra intensiva, el preu pot ser en cap cas l’únic criteri establert, sinó que s’han d’aplicar pluralitat de criteris.
- A l’hora de valorar els criteris econòmics, es té en compte no tan sols el cost previ del producte o servei, sinó dels costos que el poden acompanyar en el seu cicle de vida.
L’Ajuntament de Mataró s’avança en matèria social
La nova llei ha entrat en vigor aquest 2018, però l’Ajuntament de Mataró ja fa un any que aplica, per motu propi, clàusules ètiques, mediambientals i socials en la contractació pública tant de la mateixa administració local com de les seves entitats vinculades. Ho fa des de febrer de 2017 –des que el Ple municipal va aprovar la guia pràctica per a la inclusió de criteris socials, ètics i mediambientals en la contractació pública de l’Ajuntament- amb la finalitat que la política de contractació pública permeti desenvolupar i aconseguir objectius socials, ètics i mediambientals, així com influir directament en la societat i l’economia i contribuir indirectament en el desenvolupament de polítiques d’interès general.
Entre les mesures que s’hi preveuen, destaca que quan es contractin o adjudiquin per concessió serveis on la mà d’obra sigui un component essencial l’oferta econòmica no superarà el 60% dels criteris a valorar i es vetllarà perquè les retribucions brutes dels treballadors inclosos en el contracte o concessió siguin com a mínim de 14.000 € anuals en contractes a temps complet.
Comentaris