-
-

Salva

Una ciutat orgullosa de l’arc de Sant Martí

Mataró treballa per diagnosticar i identificar què cal fer per tenir una ciutat respectuosa i justa amb el col·lectiu LGTBI

Mataró treballa des de fa temps en polítiques d’igualtat de dona, diversitat sexual i de gènere per construir una ciutat més amable i justa amb aquests col·lectius. Ho fa a través del Centre per la Igualtat i Recursos per les Dones (CIRD), que en els darrers dos anys ha iniciat accions de sensibilització per a la ciutadania. El passat 9 d’abril van presentar la campanya “Totes i Tots som Mataró”, dissenyada per marcar  les actuacions que l’Ajuntament haurà de portar a terme en els propers quatre anys per desenvolupar i desplegar la Llei 11/2014 per garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals. També per aconseguir una ciutat lliure d’homofòbia, lesbofòbia, bifòbia i transfòbia. 

La fase de diagnòstic està formada per una campanya de comunicació que amb el lema “Totes i Tots som Mataró” donarà visibilitat a la temàtica i també servirà de crida a la participació ciutadana. Aquesta participació s’ha de traduir en un qüestionari obert a la ciutadania en general i també un destinat al personal municipals de l’Ajuntament de Mataró. També es faran entrevistes a persones del col•lectiu LGTBI.

La tècnica de polítiques de gènere, Agnès Cabot,  explica que en el procés de diagnosi estan “recollint experiències i comentaris de la gent a través d’enquestes obertes a la ciutadania” per conèixer de prop les preocupacions en aquest àmbit. De cara al juliol s’espera poder definir les actuacions.

“L’objectiu és treballar perquè no hi hagi nens i nenes que per la seva expressió de gènere o orientació sexual, visquin situacions d’assetjament; treballem molt amb les escoles i el discurs el tenen ben après,  però és un tema complex d’abordar on també cal implicar-hi la família”, relata Cabot. Per això consideren vital “visibilitzar” amb accions al col·lectiu LGTBI, com per exemple penjant la bandera de l’arc de Sant Martí a l’Ajuntament o celebrant el 17 de maig el dia contra la LGTBI-fòbia.

Cabot afegeix que les polítiques per impulsar i donar visibilitat al col•lectiu “han de servir perquè visquin amb normalitat, però no són polítiques pensades només per a ells, sinó que en el fons ho són per fer una ciutat més igualitària i més justa”.

En el projecte “Totes i tots som Mataró” estan assessorats per Miquel Missé, sociòleg i activista dels drets LGTBI i que lluita pels drets de les persones trans, col•lectiu que protagonitza la celebració del dia contra la LGTBIfòbia de dijous passat a Mataró. També amb Patricio Vindel, defensor dels dretsLGTBI i membre del projecte Ciutats Defensores pels Drets Humans.

Activitats pel dia contra la LGTBIfòbia

El 17 de maig es va celebrar el Dia Internacional contra la LGTBIfòbia i Mataró va organitzar tres activitats diferents amb la intenció d’arribar al major nombre de persones: una hora del conte sobre la diversitat afectivosexual i de gènere (el passat 15 de maig), una conferència sobre la infància trans (que es fa avui dia 17) i un espectacle teatral previst pel dia 27 sota el nom “Limbo”, una reflexió sobre la realitat de les persones transgènere.

L’espectador compartirà l’univers de l’Albert (que abans va ser la Berta) des de la zona d’espera d’un aeroport, on ha estat confinat a causa de la seva condició sexual. Les entrades tenen un cost de 5 € que es destinaran al projecte Oasis, colònies d’apoderament per adolescents LGTBI.

Agnès Cabot explica l’accent posat en persones transgèneres, on col•lectiu que pateix especialment per tots els passos que ha de seguir en el seu procés. “Per fer un canvi necessiten un informe psiquiàtric, fet que els estigmatitza quan no hauria e ser així, i les fórmules per accedir a hormones, canvi de documentació i altres mostren que cal un canvi a nivell legislatiu i executiu tant a Espanya com a Catalunya”, relata.

 

Arxivat a:

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive