-
Les claus del projecte
- És una boia de 3x2 metres i formada per tres cossos, submergida a 1.8 milles del litoral mataroní
- Transmet l'estat de la mar i la mida de les onades a una pantalla a les oficines del Consorci del Port
- També pot acollir un repetidor de telefonia i de dades
- És capaç de generar entre 40 i 50 kw/h d'energia a través de les onades
- El projecte compta amb la col·laboració del Port de Mataró i del TecnoCampus
-
Una boia que mesura l'onatge, genera energia i fa de repetidor de telefonia
L'empresa Pipo Systems submergeix una boia al litoral mataroní amb tot tipus de capacitats tecnològiques
Una boia que mesura l'onatge, la salinitat, la temperatura de l'aigua o la contaminació del mar. Que, a més, està capacitada per acollir repetidors de telefonia i de dades, i que fins i tot pot generar energia a través de les onades. Aquestes són les múltiples característiques d'un projecte pioner a Catalunya que acull el litoral mataroní. La boia, que s'ha submergit aquesta setmana a 1,8 milles de la costa, és una iniciativa de l'empresa catalana Pipo Systems, i compta amb la col·laboració del Port de Mataró i del TecnoCampus
La boia té unes dimensions de 3 metres d'alçada per 2 metres d'ample. Esta formada per tres cossos ancorats al fons marí amb un pes mort. Actualment compta amb una càmera a la superfície i una altra submarina, així com diferents sondes i sensors per oferir informació a distància sobre l'estat del mar. Informació com ara l'alçada de les onades que hi ha a cada moment, que els usuaris del Port podran consultar a través d'una pantalla situada a l'oficina del Consorci.
Pel que fa a la producció energètica, la boia pot treballar amb ones petites com les del Mediterrani (des de 25-40 cm) i es calcula que pot generar entre 40 i 50 Kw/h. El cost d’aquest prototip se situa entre els 800.000 € i 1 milió d’euros. L'empresa Pipo Systems compta amb un altre prototip a les Canàries. Els dos projectes s'han desenvolupat a través de la Plataforma Oceànica de Canàries (PLOCAN), un consorci de ciència i tecnologia que promou la sostenibilitat i l’observació de l’oceà. Està format pel Ministeri d’Economia i Competitivitat i el Govern de Canàries que compta amb fons europeus.
Comentaris