La creació d'aparells cibernètics que s'apliquin al cos i ajudin a extendre els sentits i la percepció humana és un dels objectius principals de la Fundació Cyborg, projecte que ha guanyat la desena edició dels premis Cre@tic que atorga la Fundació TecnoCampus Mataró-Maresme. El guardó s'ha lliurat aquest dijous dia 18 al Centre de Congressos del TCM, en el marc de la Nit amb Visió, i està dotat amb 9.000 euros. El jurat ha decidit premiar aquest projecte impulsat pels mataronins Neil Harbisson i Moon Ribas, entre els 31 que s'han presentat enguany. Harbisson és un artista local que s'ajuda de la cibernètica per poder percebre els colors i combatre els efectes de l'acromatòpsia, una malaltia que l'obliga a veure el món en blanc i negre. A través de la Fundació Cyborg, Harbisson i Ribas volen promoure la cibernètica com un element per “ajudar les persones a augmentar la seva percepció”.
La comercialització de l'eyeborg (l'aparell que utilitza Harbisson per percebre els colors decodificant-los en sons) i la “defensa dels drets dels cyborgs”, en paraules del propi impulsor del projecte, són els dos altres objectius de la Fundació, que no té ànim de lucre. “A partir d’avui neix la primera fundació creada exclusivament per convertir els humans en cyborgs”, va espetar Harbisson en pujar a recollir el premi, davant d’un sorprès auditori on hi havia reunit bona part del teixit econòmic, polític i social de la ciutat. “Ha arribat el moment en què la tecnologia comenci a formar part del nostre cos”, va afegir. En declaracions posteriors als periodistes, va destacar que la Fundació també potenciarà workshops, conferències i jornades per apropar al públic la idea que tenen de la cibernètica, i que investigaran en diferents camps amb la col·laboració de professionals de la psicologia, la informàtica i la neurologia, entre d’altres.
Els premis Cre@atic volen destacar les millors iniciatives empresarials relacionades amb la tecnologia i la innovació. El guanyador del primer premi també ha estat premiat amb un any de residència a la incubadora del TCM i amb el desenvolupament de la pàgina web del seu projecte. El segon premi d'aquesta desena edició, dotat amb 1000 euros, ha estat per a l'empresa Modpow, que ofereix serveis d'enginyeria i productes wireless per al sector agricultura; i el tercer premi, sense dotació, ha recaigut en Alsimia, una consultoria matemàtica que optimitza l'eficiència dels negocis empresarials. El lliurament d'aquests guardons ha estat un any més l'eix central de la Nit amb Visió, una gala que s'emmarca dins del Fòrum Innova 360º.
Durant l'acte d'aquest dijous, l'IMPEM també ha volgut reconèixer les empreses que han desenvolupat bones pràctiques en l'àmbit de la responsabilitat social. Una d’elles ha estat Capgròs, mencionada pel seu ús del llenguatge no sexista i pel foment de la igualtat d'oportunitats. Roser Muñoz, adjunta a la direcció de Capgròs, ha parlat en nom de totes les empreses reconegudes en aquest àmbit. “Parlar de responsabilitat social també és parlar de competitivitat, de fer les coses ben fetes”, ha dit Muñoz, que ha encoratjat els empresaris a treballar “amb responsabilitat”, malgrat que això “requereixi encara més esforç en temps difícils”. D’altra banda, L’IMPEM ha reconegut per primer cop les millors pràctiques en cooperació empresarial, com un reclam perquè les pymes sumin esforços per créixer, mentre que la FAGEM també s'ha estrenat en el lliurament d'un guardó a la millor trajectòria empresarial, que ha recaigut en el grup maresmenc SEHRS. La FAGEM també va retre homenatge a la trajectòria empresarial de Manel Claramunt, que durant molts anys ha estat el president del Gremi de Perruquers
Sumar per avançar
En el torn dels discursos, l’alcalde Joan Antoni Baron ha assegurat que la Nit amb Visió ha servit per comprovar que “hi ha empreses i persones que han aportat al seu negoci gosadia i coratge per innovar i per cooperar”. Segons Baron, és “la suma” de tots aquests factors el que ha de garantir “el futur econòmic i social de Mataró, la comarca i Catalunya”. La presidenta del TecnoCampus, Alícia Romero, va recalcar que més de la meitat de les grans empreses mundials “s’han creat en èpoques de recessió”, animant els emprenedors a obrir noves vies de negoci malgrat la crisi econòmica. I la presidenta de la FAGEM, Roser Moré, va recalcar que cal “donar valor a la figura de l’empresari”, que és necessari “si volem que la societat avanci”.
-
Comentaris