Un alumne de l'institut Damià Campeny. Foto: R. Gallofré
Un alumne de l'institut Damià Campeny. Foto: R. Gallofré

Un projecte per canviar la metodologia d’aprenentatge de les matemàtiques a Mataró

'Impulsa Mates Mataró' preveu propostes perquè mestres i alumnes enfoquin d'una manera més atractiva aquesta assignatura

El teatre Monumental va acollir el passat 18 d’octubre la Festa de les Matemàtiques, l’esdeveniment inaugural d’una nova iniciativa que vol impulsar un millor ensenyament i aprenentatge d’aquesta disciplina a la ciutat. La festa va comptar amb una conferència a càrrec del professor Anton Aubanell, i amb el lliurament de distincions als alumnes i centres educatius mataronins que van prendre part en concurs matemàtics durant el passat curs. Tot plegat amb l’objectiu d’encoratjar estudiants i professors per potenciar i visualitzar les matemàtiques, sovint arraconades en favor d’altres assignatures.

Les matemàtiques són una assignatura “dura”, vista per molts alumnes com una muntanya massa alta d’escalar

Les matemàtiques són una assignatura “dura”, vista per molts alumnes com una muntanya massa alta d’escalar. “Sempre s’han concebut com una ciència difícil, i sovint s’han ensenyat de manera massa academicista i allunyada del món real”, explica el mataroní Antoni Gomà, professor de matemàtiques avui jubilat però encara actiu en àmbits com les Proves Cangur, un concurs preuniversitari de matemàtiques que s’organitza en més de 30 països, amb l’objectiu d’acostar les matemàtiques als més joves i intentar despertar el seu interès.

14 foto 02 museu mates

Una instal·lació del Museu de les Matemàtiques, que es podrà visitar a Mataró

Gomà és un dels docents de la ciutat preocupat per l’actual situació pedagògica de les matemàtiques a la ciutat i al país, i amb ganes de canviar-ho. A més dels impulsors de les Proves Cangur, també hi ha professorat membres de la Federació d’Entitats per a l’Ensenyament de les Matemàtiques a Catalunya. Representants dels dos àmbits es van reunir amb l’alcalde, David Bote, per demanar-li suport per dur a terme un seguit d’activitats en aquest àmbit a la ciutat. Una idea que ha acabat prenent la forma del projecte “Impulsa Mates a Mataró”, del qual la Festa del passat 19 d’octubre en va ser el primer pas.  

L’exposició “Prohibit no tocar” del Museu de Matemàtiques de Catalunya es podrà veure a l’Ateneu de la Fundació Iluro des del 15 de gener

Impulsa Mates Mataró inclourà activitats per a professors i també per a alumnes així com una exposició oberta a tota la ciutadania. L’exposició “Prohibit no tocar” del Museu de Matemàtiques de Catalunya es podrà veure a l’Ateneu de la Fundació Iluro del 15 de gener al 9 de març del 2018, i inclourà activitats divulgatives relacionades amb l’exposició. “El nom de l’exposició ho diu tot, et mostra que les matemàtiques poden ser quelcom molt més viscut”, destaca Gomà. Pels alumnes de 3r i 4t d’ESO hi ha sessions de preparació a les Proves Cangur, els dimecres a la tarda a la Biblioteca Antoni Comas. I per alumnes de 4t d’ESO hi ha l’activitat “Anem x + Mates” que es fan els dissabtes al TecnoCampus. Per al professorat, hi ha la XI Jornada d’Educació Matemàtica d’APAMMs; activitats relacionades amb aquesta matèria que s’inclouen en la 39a Escola d’Estiu del Maresme; i “Parlem de mates: ús de materials”. 

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive