"Cal fer compatible el correcte funcionament de les instal·lacions amb la minimització del seu impacte ambiental". Així ho ha assegurat la regidora de Ciutat Sostenible, Quitèria Guirao durant la presentació aquest dimarts dia 14 de la proposta de pla especial urbanístic que especifica les condicions per a la ubicació de les noves antenes de telefonia, en previsió de l'arribada de l'UMTS, la telefonia de tercera generació.
A Mataró funcionen tres companyies telefòniques Vodafone, Telefónica i Amena- a través de 25 estacions base de telefonia, 21 situades en zona urbana. Amb l'arribada d'una quarta companyia, el Pla analitza les antenes existents i les necessitats reals de cobertura amb l'objectiu que les operadores puguin compartir quants més emplaçaments millor. De moment s'han identificat deu zones fora del casc urbà per situar les antenes però encara no es té clar quantes n'hi haurà al nucli.
Les operadores s'hauran d'acollir a una sèrie de restriccions com la protecció del patrimoni, la qualificació dels terrenys, els criteris de compartició d'emplaçaments i la reducció de l'impacta mediambiental. Per les antenes situades al casc urbà els condicionants seran més restrictius.
-
Un aparell mesura la radiació de les antenes
El Servei de Ciutat Sostenible ha adquirit un mesurador portàtil de radiació EMR 300 per analitzar la densitat de potència i la intensitat de camp elèctric i magnètic de les antenes. Les persones que es considerin afectades per l'activitat d'una instal·lació podran sotmetre's a aquest control. A banda a través del Servei de Salut Pública es vol fer un seguiment dels ciutadans que presentin patologies directament relacionades amb les noves instal·lacions, sempre que els ciutadans les identifiquin com a afectacions pressuptament ocasionades per les estaions base de radiocomunicació. El nivell de radiació a la ciutat se situa a 2 volts per metre que la xifra màxima establerta és de 27 volts per metre.
Quitèria Guirao, Ricardo Baró i Francesc Gómez
Comentaris