V. B.

Un pany electrònic patentat per un mataroní triomfa a Silicon Valley

Gabriel Bestard-Ribas ha creat un sistema que substitueix les claus pel telèfon mòbil per controlar la seguretat i l'accés a la llar

El mataroní Gabriel Bestard-Ribas va viatjar per primer cop a Estats Units per estudiar a la Universitat d’Illinois. “Era una beca per compaginar amb el bàsquet a l’equip universitari”, explica des de San Francisco, en una conversa a través de Skype. Des de llavors, les anades i tornades entre Nord-Amèrica i Catalunya han estat constants, embrancat en diferents projectes professionals i formatius. Quan es va llançar a muntar la seva pròpia empresa, va tenir clar que ho volia fer “a escala global” i a la meca dels actuals genis: Silicon Valley. Una vall californiana que ja havia conegut en experiències prèvies. I s’hi va instal•lar fa uns tres anys amb una idea al cap: desenvolupar un nou sistema per controlar la seguretat i l’accés a la llar, amb forma de pany que substitueix les tradicionals claus per l’smartphone. Bàsicament, poder obrir la porta de casa amb el telèfon mòbil. El resultat és Goji Smart Lock, un producte que tot i que encara no s’ha comercialitzat –de moment només es pot comprar a través del web de l’empresa- ja li ha permès facturar més d’un milió d’euros, després de tancar acords amb algunes de les principals distribuïdores dels Estats Units. A més, el producte li ha valgut el premi a Millor innovació per a la llar al saló CES de Las Vegas.

“No es tracta tan sols d’obrir el pany amb el mòbil, sinó d’un sistema complet que et permet tot tipus de funcionalitats”, explica Bestard, que té molt clar que han desenvolupat “una experiència, no només un producte”. Què vol dir això? Doncs que la gestió de l’entrada de la llar, a través de Goji, pren noves dimensions. Més enllà de la comoditat que suposa obrir la porta quan arribes a casa carregat sense haver de buscar les claus a la bossa, el pany electrònic permet veure, ja sigui des de dins de casa o des de milers de kilòmetres, qui truca a la nostra porta o bé qui s’apropa massa a la nostra llar. El pany incorpora un sistema de registre visual que fotografia tothom que s’acosti a casa i t’envia automàticament la imatge.

A més, Goji permet enviar als mòbils d’altres persones un permís temporal d’accés a casa. Per exemple, a un operari que ha d’entrar a fer-hi obres quan ets a la feina, al personal de neteja, a uns convidats que venen a passar uns dies a casa... Tan simple com enviar un missatge als seus mòbils, sense necessitat de preocupar-se de subministrar-los claus i haver-les de recuperar després. Goji també ofereix una clau mecànica per si s’acaba la bateria del mòbil, un sistema d’encriptació de 256 bits d’última generació a prova de hackers, i un telèfon 24 hores per bloquejar el servei en cas de pèrdua o robatori de l’smartphone.

El cas d’èxit de Bestard és especialment significatiu per la seva capacitat de guanyar-se un lloc a Silicon Valley, on hi ha les grans empreses tecnològiques que avui dominen els mercats –Google, Apple, Facebook- i on la competitivitat és extrema. “És un entorn molt tancat, ningú et rep amb els braços oberts per ser de fora, però si treballes i fas networking com si fossis una empresa americana, sotmès a les mateixes normes, llavors pots obrir-te camí”, constata el mataroní. I un cop ho aconsegueixes, s’obren portes que en altres cultures empresarials sempre es mantenen tancades. “A Silicon Valley és relativament senzill parlar amb el director d’una gran empresa, mentre que a Catalunya o a Espanya mai ens atreviríem ni a demanar-ho”, constata.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive