Totes les ciutats pateixen problemes enquistats, maldecaps recurrents per als quals ningú troba l’analgèsic apropiat. A Mataró, un d’aquests problemes es diu Accés Oest a la C-32. Qualsevol mataroní que acostumi a moure’s en cotxe per la ciutat n’ha patit alguna vegada les conseqüències. En aquest punt hi coincideixen, per una banda, les entrades i sortides a l’autopista, també coneguda en aquest tram com la “Variant de Mataró”. Per l’altra, l’accés a dos grans pols d’atracció de la ciutat: l’Hospital i el Mataró Parc, l’ubicació dels quals obliga a desplaçar-s’hi en cotxe o en autobús. El resultat d’aquesta coincidència malèfica, per la qual el disseny viari de l’accés oest dista molt d’estar preparat, és un embús gairebé permanent, sobretot en hores punta i els dissabtes a la tarda i vespre.
En el disseny de l’accés Mataró Oest a la C-32 (el tram Mataró-Palafolls de l’autopista es va obrir al trànsit el 1994) no es va preveure la quantitat de tràfic rodat que atraurien l’Hospital i el Mataró Parc. El mal ve de llavors, però durant tot aquest temps encara no s’ha aconseguit posar solució a l’embut en què s’ha convertit aquest punt viari de la ciutat. L’anunci per part de la Generalitat la setmana passada d’una inversió de 10 milions d’euros per millorar l’accés Mataró Oest és el capítol amb el qual s’espera posar el punt i final a una llarga novel·la que acumula força episodis frustrats. El darrer, el de la Ronda de Mataró, un ambiciós projecte que es va esvair amb els canvis de govern a la Generalitat i a l’Ajuntament quan fins i tot ja se n’havien adjudicat les obres.
Encara s’han de concretar els detalls del projecte que té previst realitzar la Generalitat amb aquests 10 milions d’euros, inclosos dins del nou pla d’homogeneïtzació de les vies de peatge catalanes. L’objectiu principal de l’actuació serà dividir els fluxos de trànsit de la zona en entrades i sortides diferents. Així ho va explicar l’alcalde Joan Mora, satisfet per l’anunci del govern català, que segons l’alcalde ha arribat després de dos anys de negociacions. El diàleg és amb Territori i Sostenibilitat de la Generalitat i amb la concessionària de l’autopista, Abertis.
L’alcalde va avançar que es farà “més d’una sortida i d’una entrada” per modificar l’actual accés Mataró Oest. “No té cap sentit que coincideixin en una mateixa via els que van i tornen de Barcelona i els que volen accedir a l’Hospital, ho hem de resoldre en diferents entrades i moviments”, va recalcar l’edil mataroní. Però més enllà d’això, el projecte concret de les reformes que es realitzaran a la Variant de Mataró i als seus accessos encara no s’han fet públics.
Un primer esbós
El govern municipal va convocar dilluns passat una junta de portaveus per explicar a la resta de grups l’estat de la qüestió. Segons fonts presents a la reunió, l’executiu va comunicar que encara no hi ha cap proposta tècnica del projecte de millora de l’accés oest (ha d’arribar durant aquest trimestre), i que tampoc està confirmada la disposició pressupostària, per saber d’on sortiran aquests 10 milions ni quan estaran disponibles. Els grups van poder veure un primer esbós del projecte, on s’assenyalava la creació de dos nous accessos a l’autopista, un des de la plaça de França i l’altre des de la plaça de Gran Bretanya (les rotondes del sud i nord de l’autopista respectivament). Així és com s’intentaria evitar la coincidència dels vehicles que volen entrar o sortir de l’autopista i aquells que van o venen del centre comercial o de l’Hospital.
-
DESPIECE 1: El precedent dels laterals
L'anterior solució era l’anomenada Ronda de Mataró. Un sistema de laterals a banda i banda de la variant de la C-32 amb millores a l’accessibilitat a l’autopista, que incloïa la creació dos túnels paral·lels de més de 200 metres i la reestructuració de l’enllaç a Mataró nord i a la N-II. El Departament de Política territorial i Obres Públiques va arribar a licitar la primera fase de les obres. Però malgrat haver arribat a una fase tan avançada, els laterals van quedar aturats amb el canvi de govern a la Generalitat i, posteriorment, a l’Ajuntament.
El nou alcalde, Joan Mora, va mostrar una oposició “clara i frontal” a un projecte que volia “instal·lar 10 carrils d’autopista pel mig de la ciutat”. Mora va trobar en el llavors nou conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder (l’actual és Santi Vila) un aliat per treballar en un nou projecte. En una visita a Mataró el juny de 2011, Recoder va explicar que es buscaven alternatives més econòmiques i que produïssin un “millor efecte” sobre la mobilitat. De moment aquesta alternativa s’ha plasmat en aquest anunci dels 10 milions d’euros per millorar la connectivitat de Mataró amb l’autopista C-32. Ja no es treballa amb els macroprojectes de fa uns anys que movien xifres de vertigen, però en un context de restriccions econòmiques, el Govern considera molt remarcable la inversió de 10 milions per part de la Generalitat.
Un embús habitual a l'enllaç Mataró Oest
Comentaris