El Pati del Cafè Nou ha quedat inaugurat aquest cap de setmana i des del primer moment s’ha convertit en un epicentre de l’activitat social i cultural. Un miler de persones s’hi van donar cita el dissabte, durant l’acte inaugural, i centenars de mataronins més s’hi van congregar l’endemà diumenge durant la celebració del Llibre Gegant de Contes. Tot plegat va servir per donar relleu popular a un fet històric: que el Pati del Cafè Nou, després de dècades de litigi, hagi tornat a mans dels ciutadans.
“Una ferida històrica”, “valors” i “justícia i reconciliació” van ser alguns dels conceptes en boca dels parlamentaris durant l’acte inaugural: el president del Centre Catòlic, Antoni Blanch; la presidenta d’Unió de Cooperadors, Anna Huertos, i l’alcalde de Mataró, Joan Mora. La capacitat de resoldre un conflicte que semblava etern, el que enfrontava històricament les dues entitats per la gestió i propietat d’aquest espai, va ser l’element que va presidir tots els discursos. Això, i el fet que el centre de Mataró disposi avui d’un nou espai públic.
Presentació de ‘Corgros’
Després dels discursos, la festa inaugural va comptar amb una actuació del veterà pallasso Marcel Gros, per als molts infants que hi havia al Pati. I durant la jornada també es va presentar el personatge protagonista de la campanya “Mataró, ciutat de valors”, que ha estat batejat com a Corgros, el nom més votat en un concurs d’idees que ha comptat amb la participació d’escolars i ciutadania en general. El nom guanyador ha estat una proposta dels alumnes de l’escola Torre Llauder. La cita es va tancar amb les sardanes de la Cobla Iluro.
I l’endemà diumenge el Pati del Cafè Nou es va estrenar com a seu del Llibre Gegant de Contes, una de les activitats senyeres de Sant Jordi, que fins ara s’havia celebrat a la plaça de Santa Anna. El Drac i el Dragalió també van visitar la plaça durant el matí.
-
El nou espai públic
Amb la reforma que s’hi ha realitzat, el Pati del Cafè Nou s’ha convertit en una plaça que queda tancada de nit i que, per la disposició urbanística, està ben preparada per acollir-hi esdeveniments a l’aire lliure de tot tipus. En canvi, com a plaça d’ús quotidià queda més desangelada, ja que pràcticament no compta amb mobiliari urbà, vegetació ni cap cafeteria o terrassa. El sauló és el material que ho domina tot, més enllà del passatge pavimentat a l’entorn de l’edifici de la Presó per connectar la Riera i la Muralla. En total són uns 1000m2.
Marcel Gros, durant l'espectacle de l'acte inaugural
Comentaris