Xavier Amat

Un mataroní d'origen anglès documenta la relació Catalunya-Espanya

El periodista Gary Gibson entrevista entre molts altres Pujol, Aznar, Alfonso Guerra o Jiménez Losantos

‘Spain’s Secret Conflict’. Aquest és el títol del documental de 40 minuts de durada dirigit i presentat per Gary Gibson, periodista i professor nascut a la ciutat anglesa de Carlisle però que viu a Mataró des de l’any 1987. El treball té com a punt d’inici la consulta sobiranista que va tenir lloc a Arenys de Munt el 13 de setembre de 2009, i s’intenta explicar de manera concisa i entenedora per a un públic estranger a què es deu el sentiment nacionalista català i per què una part de la població voldria que Catalunya fos un Estat independent. “La idea del documental és contrarestar la visió que donen de Catalunya diaris com ‘The Economist’, influïts completament pel que diuen alguns mitjans de comunicació de Madrid”, comenta Gibson. En poc temps, i, explica el seu presentador, sense que se n’hagi fet promoció, el documental ja ha estat visionat per més de 100.000 persones a internet, entre YouTube i Vimeo (la versió amb subtítols al català es pot veure a http://vimeo.com/25245089), però la productora Endboard vol anar molt més enllà i es troba en converses perquè el treball s’emeti per la prestigiosa BBC. De moment hi han mostrat interès televisions d’Holanda, Bèlgica, Escòcia i Irlanda.

A ‘Spain’s Secret Conflict’ es posa damunt la taula els temes que en els darrers anys han creat tensió entre Catalunya i Espanya, des de les mateixes consultes sobre la independència fins a la redacció de l’Estatut, la retallada del Tribunal Constitucional o l’economia, fent també un breu repàs a la història de Catalunya i tocant qüestions com la immigració o el futbol. El documental es presenta com una polifonia de posicions i declaracions, des de les de Josep-Lluís Carod-Rovira fins a José M. Aznar, passant per Jordi Pujol, Alfonso Guerra o Alfons López Tena. “No ens va costar especialment que els polítics participessin en el projecte; Aznar i Guerra fins i tot n’estaven entusiasmats”, diu Gary Gibson. Però si la presència de polítics és destacada, no ho és menys la de rostres coneguts d’altres àmbits, com ara l’historiador Josep M. Solé i Sabaté, l’escriptor Mathew Tree – que ha format part de l’equip del documental - , el president de la CEOE Joan Rosell, o el professors universitaris Jaime Pastor i Paul Preston. Menció a part mereixen l’aparició dels periodistes Federico Jiménez Losantos i Curri Valenzuela, amb el seu llenguatge habitual. El primer manifesta que “Catalunya aporta poc a la resta d’Espanya, i és un càncer que es va estenent”, mentre que la segona diu sentir “llàstima pels catalans, perquè no saben parlar castellà i per tant no podran sortir a buscar feina a fora”. “Amb el micro tancat ens va comentar que als restaurants de Barcelona no tenen les cartes en castellà”, recorda Gibson.

Entrevistes a visitants de la Feria de Abril de Barcelona, a seguidors del Real Madrid a les portes de l’estadi Santiago Bernabeu i del Barça al Camp Nou, i a alguns manifestants en concentracions diverses acaben de donar forma a aquest treball que Gibson i el seu equip van anar elaborant durant un any i mig.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive